Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

vrijdag 21 augustus 2009

[ NBA ] To Shaq or not to Shaq?

Gaaf moment voor AmerikaanseTopsport.nl: Harry Weerts is weer actief bezig met 'zijn' NHL en vandaag voor het eerst, en hopelijk niet voor het laatst, een stuk van Maarten van Zuilichem. Ik vergeef hem dat hij een onderwerp tackelt waar ik me eigenlijk zelf aan wilde wagen, gewoon omdat het goed spul is. veel plezier :)

De trade van Shaquille O’neal naar de Phoenix Suns, in ruil voor Shawn Marion en Marcus Banks, was een interessante trade. Hadden de Suns hun eigen identiteit om zeep geholpen of was dit het laatste puzzlestukje wat de Suns nodig hadden om de finale te kunnen halen. Dat het uiteindelijk geen succes werd is een feit en Shaq werd naar de Cleveland Cavaliers gestuurd. De grote vraag is nu wie de schuldige is? Hadden de Suns teveel opgegeven of was de coaching staff van de Suns gewoon niet in staat om het maximale uit Shaq te halen?

Door Maarten van Zuilichem

Een punt wat veel mensen vaak vergaten is dat het niet alleen om basketbal gaat als er een trade wordt gemaakt. Natuurlijk speelt geld ook een grote rol maar wat er buiten het veld gebeurd kan ook zwaar wegen. Shawn Marion moest bijvoorbeeld gewoon gaan. Zijn gegrom en misplaatste ego hadden te lang als vergif op de teamgeest ingewerkt. Shawn wil de man zijn en vind dat hij meer respect moet krijgen. Wat hij voor het gemak over het hoofd zag was dat de situatie hem zo goed maakte. Het keiharde bewijs is daar de afgelopen anderhalf jaar wel voor geleverd. Vooral aanvallend stelt de man bijzonder teleur en zijn field goal percentage volgde de trend van de economische crisis.

Maar de Suns namen een risico. Shaq is namelijk ook niet de meest bescheiden speler in de league. Nadat hij Wade aan een ring had geholpen (en dat gaat hij nu voor de King doen in zijn ogen) zou hij ook in Phoenix met Amare’ Stoudemire voor flink wat herrie gaan zorgen in de bucket. In het Westen was het dringen om homecourtadvantage en de Suns kwamen helaas net één wedstrijd te kort waardoor ze tegen de Spurs mochten aantreden. Wat als de legendarische driepunter van Duncan niet raak was geweest en de Suns de serie hadden gewonnen? Was D’antoni dan wel gebleven? Wat als Phoenix een wedstrijd meer gewonnen had in het seizoen en tegen Utah had mogen spelen, waren ze dan verder gekomen? Uiteindelijk maakt het niet uit want het is niet gebeurd. Er kwam een nieuwe coach, het schoot niet op, er kwam weer een nieuwe coach, Stoudemire raakte geblesseerd en de Suns grepen naast de playoffs. Einde van het Shaq-verhaal. Hadden ze het nog een jaar moeten proberen? Ongetwijfeld! Maar, er was toch meer aan de hand.

Want een ding is zeker: Shaq moet en zal in het midden van de belangstelling staan. Daarom is hij met dit geweldige idee gekomen: Shaq gaat een programma maken waarin hij wereldberoemde sporters gaat uitdagen in hun eigen sport. Zwemmen tegen Michael Phelps, een balletje slaan met Roger Federer, klinkt als een succes, niet? Maar wat blijkt. Het idee was eigenlijk van Steve Nash. Of hij er van baalde? Hij haalde er zelfs een rechter bij en ontvangt geld voor elke uitzending! Uiteraard geen kwaad woord van Nash want hij is altijd vriendelijk tegen de pers, maar is dit misschien een bom geweest onder de sfeer in de groep? Voelde Nash zich emotioneel in de r**t geneukt en is het daarom nooit echt een superduo geworden? Heeft het management van de Suns de spanning gevoeld en uiteindelijk voor Nash gekozen? Een ding is zeker: ook bij Cleveland zal Shaq zich niet schikken in een rol met minder aandacht dan de King. Mijn mening is dan ook dat Cleveland onnodig veel risico neemt en dat dit eerder vroeg dan laat fout gaat. Zeker als ze Orlando tegen komen in playoffs en Dwight Howard laat zien wie de echte Superman is tegenwoordig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport