Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

maandag 13 juli 2009

[ American Football ] Tulip Bowl 2009

Rotterdam - In Rotterdam is afgelopen zondag 12 juli de Tulip Bowl gehouden. In de finale van de competitie American Football troffen de Amsterdam Crusaders Leiden Lightning. Op het terrein van de Rotterdam Trojans werd het ongeveer 40 - 7 (36-7, na opzoeken) voor de torenhoge favoriet uit Amsterdam. Afwezigheid van een scorebord én de haast om een tram te halen weerhielden uw verslaggever van een preciezere notatie. Één ding stond voor honderden toeschouwers wel vast: Het was vet.

Voor ik gewoon een bende foto's post en daar wat 'random thoughts' onder zet, moeten er een paar dingen gezegd worden die niks met football te maken hebben. Of met deze site. Maar onthoud alsjeblieft dat ik geenszins een kenner ben. Ik schrijf wat ik denk, wat me opviel en wat ik geloof gezien te hebben. Maar mijn beperkte kennis van het spelletje zorgt er ook voor dat ik de big boys bijvoorbeeld niet goed in kan schatten, ze niet het respect kan geven dat ze verdienen. Wat zij doen is te subtiel om door mijn ongetrainde oog opgemerkt te worden. Maar verder:

* Perry Hendriks! Lul de behanger! Je zou kaartjes voor me regelen eppo ;) Nu moest betalen voor entree en ik mocht geen foto's op het veld maken. Dat is de enige reden dat de foto's niet van de beste kwaliteit zijn. Dat heeft niets met de onkunde van de fotograaf of de camera te maken. Niets. Om het goed te maken eis ik dat je me in dienst neemt als je blad het leven ziet. Houd de berichtgeving daarover in de gaten via Perry's site. Die vijf euro die ik moest lappen wil ik nu terug in biertjes als ik je ooit zie langs een zijlijn.

* In de trein naar Rotterdam zat ik achter een stinkerd en een bejaarde. Even voor de duidelijkheid: Ik zit twee uur in de trein als ik naar Roffa ga. Op de terugweg zat ik tegenover een oude man die seksgrappen maakte waar zijn dochter (jaar of twintig) en haar vriendje bij zaten. 'Als ik deze wolk zie, denk ik aan seks. Weet je waarom? Ik denk altijd aan seks.' Mijn strontvervelende treinreizen brachten me op een idee: www.losersindetrein.nl. Gewoon een forum met subfora per traject. Als je vaste passagier bent van Groningen-Zwolle bijvoorbeeld, ik noem maar wat, en je zit vaak bij een stinkerd in de trein, maak je met je telefoon stiekem een foto en plaatst die op de site. Zet er wat gegevens bij, bijvoorbeeld de misdaad ('geen deodorant gebruiken') en de ergernis-factor. Die site werkt! Als een lezer hem aan wil maken, be my guest. Ik vraag er geen geld voor, alleen wat respect. 'Naar een idee van Tiel. Bezoek zijn site op...' Je kent het wel.

De foto's:


Een vertrouwd gezicht voor de toeschouwers. Amsterdam in de offense en het is maar de vraag welke verdediging van Leiden op komt dagen zodra Ronnie Galesloot (#59) de bal heeft gesnapt. Soms had Leiden een stevige defense die runs tot drie yards hield, af en toe konden de backs van Amsterdam een marathon richting de endzone rennen.


'He feels very lucky to be a quarterback right now', merkte een commentator terecht op, ergens in het tweede kwart. Amsterdam zocht het spel in het begin vooral in de runs. Zodra Leiden die ging respecteren opende dat de passing game voor de QB.


Zoals gezegd: De running game was bij Amsterdam bij vlagen geniaal. Een compliment waard voor de big boys in de offense. Zij hielden de 'defensive linemen' goed bij de QB en backs vandaan. Zoals je ziet ga ik het noemen van namen uit de weg. Het roster op de Crusaders site spreekt van nummers die ik op mijn foto's niet terug zie. Backs #1 en #4 speelden met de Lightning. Wat een snelheid.


Dit is toch een negentien?!? Ongetwijfeld de quarterback van de Amsterdammers, en die heet volgens de site Claudio Bartolozzi, en hij draagt, aldus de site, nummer dertien. Whatever. Hij marcheerde zijn team telkens naar de endzone, maakte weinig fouten. Hij gooide een interception maar die werd meteen weer door de Crusaders herwonnen. Geen probleem.


Weer een run voor A'dam. Ik heb ook foto's van Leiden hoor, maar die hielden niet erg lang de bal. Ik was niet eens voor Amsterdam! Ik stond ergens tussen een groep Leidenfans die groter waren dan ik. En juichen voor de underdog biedt kansen op een zoetere overwinning. Maar niet tijdens de 25e superbowl. Nog niet bijna. Amsterdam scoorde een TD in de eerste run van de wedstrijd. Ik heb niet de statistieken om het te onderbouwen, maar dat lijkt me geen goed teken.


Ronald Hein, de kicker en punter voor A'dam, zal vanmorgen goed spierpijn hebben gehad. Hij heeft meer ballen getrapt dan een gemiddelde voetballer in de eredivisie gisteren.


Run van Jasper Teisse (#21). Kan me niet herinneren of dit een touchdown werd, het bracht de Crusaders in ieder geval in scoringspositie. Bij vlagen was het in de Leidense redzone drukker dan op de A16 in de spits.


Jammer dat ik #40 niet in actie op de foto heb. Deze foto staat er puur om hem een shoutout te geven. Patrick Remak bracht zoveel energie dat de geluidsinstallatie op hem was aangesloten. Ook hier: Sorry als ik de naam niet goed heb. Het laatste wat ik wil is dat deze woeste 'defensive back' op me afkomt en me vernedert zoals hij dat tegen Leiden deed.


Als er iets op Amsterdam viel aan te merken was het wel het onnodige aantal penalty's dat de ploeg kreeg. Er werd in de offense te vaak een valse start gemaakt en ik neem aan dat deze greep naar het masker ook met een vlaggetje op het veld werd 'beloond'. Aan de andere kant mogen Leiden en supporters dankbaar zijn, het hield de wedstrijd menselijk.


Voor de fotoshopper: Maak hier een 'Waar is Waldo' van. Zoveel awesomeness op een foto. Verder geen commentaar.


Claudio Bartolozzi met -waarschijnlijk- weer een goede pass. De druk van Leiden kwam zelden op tijd om hem het echt moeilijk te maken.


Dany Ortega speelde QB voor Leiden. Nu komt er een stukje, niet echt een onderschrift, en beschouw het als een open vraag. De commentator merkte op een gegeven moment op dat Leiden wel erg veel van Ortega vroeg. Hij leidde de offense -Leiden had geen running game. Geen.- en in de defense speelde hij als back. De man stond altijd op het veld. En als er een run was, was hij vaak van Ortega. Dat is toch te vermoeiend voor een QB? Verder vond ik hem met mijn beperkte kennis van het spel indrukwekkender als runner en als back. Passend was hij niet erg sterk, met twee interceptions die je van mijlenver aan zag komen. Een van die interceptions eindigde in een touchdown, net nadat hij zelf de bal van Amsterdam had gepikt. Zuur. Zou Leiden met hem als back, en een sterkere passende QB, niet een stuk beter zijn aanvallend?


Deze foto is een paar seconden voor een TD van Amsterdam genomen. #7 (hier half in beeld) ontving de pass en rende de punten binnen. Good stuff.


Ortega zoals ik hem liever zag: Rennend. De man had enorme snelheid en was niet te flauw om tackels te incasseren.


Een kans van Leiden om wat punten op het bord te krijgen mislukte. De kick ging rechts naast.


#44 van Amsterdam was ook een nachtmerrie in de verdediging. De linebacker had misschien maar een (misschien geen) interception, hij kreeg wel vaak een hand of een vinger tegen een bal waardoor een pass niet aankwam waar hij bestemd was.Hier zat hij geloof ik ook tussen. Als de bal zijn richting inging hoorde je mensen massaal hun adem inhouden. Met iets zachtere handjes hadden ze hem 'de douaneambtenaar' kunnen noemen omdat hij zoveel in beslag nam.


OP HET VERKEERDE BEEN! HIJ GAAT NAAR RECHTS, DE BAL NAAR LINKS! GEFOPT!


#19 heeft een zee van ruimte. Ik verwachtte dat hij, om de tegenstander te pesten, de bal even zou fumblen en wat pushups zou doen voordat hij recoverde. De linemen van Amsterdam waren sterk.


#4 Marciano Heinze zette vooral in het begin van de wedstrijd de verdediging van Leiden voor een raadsel. Wat doe je tegen zo'n klein stevig ventje met zo'n enorme snelheid? Hij, en #1, zorgen ervoor dat de passing game voor Amsterdam een stuk makkelijker werd.

Final Thoughts:

* Er waren zeker wel wat goede plays van Leiden, al lijkt het door de foto's niet zo. Ik stond gewoon op een plek die het makkelijker maakte om van A'dam foto's te maken. Er werden een paar leuke eerste downs gescoord, de verdediging stond bij vlagen gewoon erg sterk en de wide receiver op #83 (geloof ik) ving een paar beauty's. Ze stopten een paar haast zekere touchdowns met leuke tackels. Er was genoeg positiefs.

* Waar was die politieke invalshoek goed voor? Als ik het over de relatie tussen Nederland en Amerika wil hebben lees ik wel iets over Esmee Denthers ofzo die iets met Stephon Marbury zou hebben. Het boeit me echt niet. Sentimentele crap met het volkslied en alles. God. Ik kom om football te zien, niet om het Wilhelmus mee te zingen. Ze forceerden het echt een beetje met die NY400 invalshoek. Als het ook maar 1% van de charme van een wedstrijd afhaalt, en dat deed het, schiet het zijn doel voorbij.

* Ik ben verslaafd. Volgend jaar ga ik in Eindhoven (lekker dichtbij) vaker kijken en ik heb besloten een keer met m'n maat mee te gaan trainen. Anoniem. Want na dit stuk zullen er boze mensen zijn die (terecht) denken dat ik ze tekort doe of onterecht heb zwart gemaakt. Sorry.

4 opmerkingen:

 1. Van de Ortega's zijn er 2. een is 1 cm korter.
  De een heet Tany de ander Dany ook wel eens de Any's genoemd.

  Leuk stukje.
  Kon er hellaas zelf niet bij zijn. Dus dit geeft een leuek beeld buiten de verhalen van de American footballers in Nederland

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg jammer dat je het scorebord niet hebt gezien. Al je aan de Leiden kant stond dan luidt een Amsterdams lied: Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy. Want het hing aan de Steiger.
  Politiek had hier niets mee te maken. Nederland en de USA vieren 400 jaar New York en daarvoor stopte het Min v Buza er wat centjes bij. Werd het toch nog een leuke dag.
  Jammer trouwens voor al die vrijwilligers dat je niets vertelt over de sfeer en omlijsting van dit evenement.

  Met sportieve groet,

  M.V. Boerman
  General Manager American Football Club Rotterdam Trojans
  E-mail: Voorzitter@rotterdamtrojans.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dit te lezen. Eindelijk een stukje van buiten de American Football scene in Nederland door iemand die zich wel in de sport heeft verdiept. Ik werd een beetje moe van de krantenknipsels waarbij de journalist geen moeite had genomen zich te verdiepen in de sport en zich beperkte tot het commentaar leveren op het randgebeuren.

  DE#95 Lightning Leiden

  ps. naar M.V.Boerman: de wedstrijd was zeer goed geregeld. En van mijn vrienden en familie die zijn komen kijken heb ik gehoord dat ze zich goed hebben kunnen vermaken. Dank daarvoor. Echter voor mij telt op zo'n dag maar één ding: play football!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk stuk om te lezen... juist omdat hij gewoon zijn waarnemingen deelt en geen rekening hoeft te houden met vriendjespolitiek.. (ik mag dit niet over jou zeggen als jij dit niet over mij zegt BS)

  kerel, echt cool geschreven. Tx for the compliments

  Patrick Remak aka Loco
  Cru DB #40

  BeantwoordenVerwijderen

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport