Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den Heuvel



Doorzoek deze site
Aangepast zoeken

vrijdag 19 juni 2009

[NHL] Stanley Cup voor de Penguins

Het zal niemand ontgaan zijn dat de Pittsburgh Penguins de Stanley Cup hebben gewonnen. Op vrijdag 12 juni wist de ploeg uit Pennsylvania titelverdediger Detroit Red Wings in het hol van de leeuw te kloppen. Daarmee werd in deze finale de tendens doorbroken dat de thuisploeg won.

Door Harry Weerts

Voor de Pittsburgh Penguins is het de derde keer dat 'hockey's greatest prize' in de prijzenkast kan worden bijgezet. Eerder werd de Stanley Cup gewonnen in 1991 en 1992. Destijds waren onder meer Mario Lemieux, Jaromir Jagr, John Cullen en Mark Recchi de grote namen. Sinds de gloriedagen in de vroege jaren negentig kende Pittsburgh pieken en dalen. De franchise dreigde zelfs even van het toneel te verdwijnen. Maar met Mario Lemieux en Ron Burkle aan het hoofd als eigenaren, is het team nu in nieuwe hoogtijdagen. Deze Cup is daarvan de climax.


Het logo van de kampioen (fotobron: wikipedia)


Game 7


Het was vooraf moeilijk te voorspellen wie aan het langste eind zou trekken in de Joe Louis Arena in Detroit. Beide teams leken aan elkaar gewaagd. Pittsburgh had een redelijk moreel, omdat de ploeg in het voorgaande duel het scenario van een jaar eerder wist te voorkomen. Detroit wist zich gesteund door ongeveer 20.000 fanatieke fans.

De Red Wings begonnen het duel iets sterker. In de beginfase van periode 1 kreeg de ploeg uit Michigan een aantal kansen, waar niet uit werd gescoord. Maar de Penguins kwamen beter in de wedstrijd. Uiteindelijk produceerden zij meer schoten in de eerste periode.

Pittsburgh kwam vroeg in de tweede periode op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Maxime Talbot. Hij schoot door de benen van Detroit-netminder Chris Osgood. Detroit moest hierdoor op jacht naar de gelijkmaker, maar in tegenstelling tot eerdere duels wist het niet snel op gelijke hoogte te komen. Negen minuten later werd het 2-0. Maxime Talbot, alweer hij, wist na mooi samenspel met Chris Kunitz een overtalsituatie uit te buiten en hard in de bovenhoek raak te schieten. De Penguins nu dus op een duidelijke voorsprong.

Maar tegelijk was er minder goed nieuws voor Pittsburgh. Captain Sidney Crosby moest na een harde bodycheck door de Zweed Johan Franzen het ijs verlaten. Hierdoor kwam er meer verantwoordelijkheid te liggen op de schouders van Jevgeni Malkin en Jordan Staal, die zoals Crosby als center spelen. Vooral verdedigend was er voor hen veel werk aan de winkel, want Detroit ging flink de druk opvoeren op jacht naar de aansluitingstreffer.

In de derde periode scoorde Jonathan Ericsson met een fraai afstandsschot de 2-1. Hierna volgde een ware thriller. Detroit kwam nog een aantal keer ijzingwekkend dicht bij de 2-2. Via een Penguins-verdedigers werd de lat geraakt, maar in de slotseconden kwam de ploeg uit Detroit wel heel dicht bij de gelijkmaker. Eerst wist Penguins-goalie Marc-Andre Fleury een schot van Henrik Zetterberg te stoppen. Voor de rebound leek de Canadese doelman echter uitgeschakeld. Maar met een katachtige reflex stopte hij ook nog het schot van Nicklas Lidström. Vrijwel direct daarna klonk het eindsignaal. Dolle vreugde in Pittsburgh, grote teleurstelling in Detroit.




Jongste captain en Russische MVP


Sidney Crosby (21 jaar) werd zo de jongste aanvoerder uit de geschiedenis die de Stanley Cup in ontvangst mocht nemen. Jevgeni Malkin werd de eerste Rus die de Conn Smythe Trophy won als MVP van de Play-offs. Hij was met 35 punten ook de topscorer van deze campagne. Het was pas de vierde keer dat een niet-Canadees de Conn Smythe kreeg. Eerder vielen de Amerikaan Brian Leetch (1994, New York Rangers) en de Zweden Nicklas Lidström (2002, Detroit Red Wings) en Henrik Zetterberg (2008, Detroit Red Wings) die eer ten beurt.

Pittsburgh kent een vrij jeugdig team met veel 'first time Stanley Cup champions'. Maar er zijn ook spelers die al eerder de beroemdste trofee in het ijshockey wonnen. De Amerikaanse oudgediende Bill Guerin was al eens kampioen met de New Jersey Devils in 1995. Ook de Tsjech Petr Sykora pakte al eens een Stanley Cup. Hij deed dat ook met de Devils, maar in een ander jaar dan Guerin (2000). De Oekraïner Ruslan Fedotenko wist eveneens al eens zijn handen op de zilveren bokaal te leggen. In 2004 scoorde hij namens de Tampa Bay Lightning in het allesbeslissende zevende duel de winnende treffer tijdens de finale tegen de Calgary Flames.

De Pittsburgh Penguins wisten op de goede momenten de juiste vorm te bereiken. Het was tot na de jaarwisseling onzeker of ze de play-offs wel zouden halen. Maar in de staalstad werd een merkwaardige ommekeer bereikt. Het zijn prachtige tijden voor sportfans uit Pittsburgh, want eerder dit jaar pakten de Steelers al de Super Bowl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport