Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

maandag 8 juni 2009

[ NBA ] Finales, game 2 recap

Turnovers, turnovers, turnovers. De wedstrijd tussen Los Angeles en Orlando gisteren was een argument voor de theorie dat de guardpositie de belangrijkste is in basketball. In een wedstrijd die bepaald niet groots was kwam L.A. na overtime als overwinnaar uit de strijd; 101-96. Voor de Magic bestaat de zure appel uit de wetenschap dat ze prima kansen hadden de wedstrijd te beslissen. Zij moeten nu haast drie op rij winnen om ook maar een kleine kans op de titel te maken. Alleen de Miami Heat behaalden in '06 het kampioenschap na een 2-0 achterstand.

Door Tiel van den Heuvel

Het 2-3-2 formaat werkt in het voordeel van de ploeg met homecourt. Je ziet bijna nooit dat ploegen driemaal achter elkaar winnen, van Orlando verwacht ik dat ook niet. Gelukkig was de wedstrijd wél spannend gisteren en biedt het hoop op een langere serie dan de 4-0 die game 1 impliceerde. Rashard Lewis maakte een zaak voor zijn schandalige salaris en Hedo Turkoglu had grote plays op de moment waar het er om ging. Dwight Howard had aanvallend (wederom) niet veel te brengen maar was verdedigend zeker sterk. Bovendien wist hij Bynum gisterennacht wél in foultrouble te brengen, wat hem eerder niet lukte.

Voor de Magic om een kans te maken moet de guardpositie opgelost worden. Als Stan van Gundy Jameer Nelson gezond verklaart en dit kan verkopen aan Rafer Alston, wordt het misschien wat rustiger bij de Magic. De mannen in het blauw zijn door slecht spel van beide heren genoodzaakt Hedo Turkoglu als PG te gebruiken. Dat is op zich geen probleem; de lengte van Turk biedt voordelen die hij gisteren goed uitbuitte. Het is alleen niet Hedo's natuurlijke positie, hij zou positiever zijn op een andere plaats in het veld. Als de Magic een kans willen maken moet Alston ophouden met janken of compleet stoppen met spelen en zijn plek overstaan aan Anthony Johnson. Want dit werkt niet.

Even wat losse pointers, ik bewaar de gouden inzichten die ik heb geschreven voor de games als het er echt om gaat. Om mooiere wedstrijden ook. Dit was een postmodernistisch kunststuk als je het mij vraagt. Je kunt er veel technische praat op los laten maar op het eind zit je nog altijd naar een ontploft strijkijzer met verfvegen te kijken.

* De floaters van Rashard Lewis druisen in tegen alles wat ik ooit geleerd heb over basketball. Hij springt naar voren, heeft totaal geen balans en pompt de bal vrij strak richting de ring. Gisterenavond vielen die ballen vrij aardig. Ik heb dus niks gezegd.

* JJ Redick maakte aardig wat minuten en... ik vond hem niet slecht! Het is de onderlinge afspraak onder ESPN commentatoren om zoveel mogelijk grapjes over Redick te maken maar a) hij ging goed inside, b) verdedigde een beetje, c) had meer goede passes én scorepogingen dan Courtney Lee, Rafer Alston en Jameer Nelson. Redick was verder niet bang om grote schoten te nemen en maakte er met twee minuten te gaan ook één van. Een drie die Orlando ernstig nodig had ging er -toenk toenk- net niet in. Redick toonde cohones.

* Trevor Ariza en Lamar Odom speelden beestig. Ariza had drie steals maar veroorzaakte er minstens zo veel door te pressen en zijn man tot slechte passing te dwingen. Lamar Odom beheerste de borden en speelde heerlijk efficiënt inside. Hij miste slechts één van zijn negen schoten voor negentien punten, zonder een drietje te nemen.

* Kobe Bryant is een kampioen. In het begin van de wedstrijd speelde hij als een groentenboer in een vleesfabriek maar in overtime bestond er eigenlijk geen twijfel wie de wedstrijd ging beslissen. Kobe liet zijn tanden zien, meer daarover ongetwijfeld in een volgende blog, en dan is het bekeken. Kobe is de grootste ster in deze series, en voor mij nog altijd in de NBA. Is die wetenschap genoeg om de series al aan Los Angeles te geven? Ik denk het wel. Dwight Howard is nog mijlenver van een poppetjescommercial verwijderd en uiteindelijk wint het team met 'de kampioen' gewoon. Zoals LeBron tegen de Spurs nog niet klaar was voor een kampioenschap, is Howard dat nu ook nog niet, zo lijkt het. De man had gisterenavond de eerste dunk in twee wedstrijden, halverwege het derde kwart. Yikes.

* Hoe gaat Courtney Lee om met deze wedstrijd? De Rookie had eigenhandig homecourt kunnen stelen door de lay up op de buzzer te maken, na een geweldige play (block op Kobe) en pass van Hedo Turkoglu. Dat is veel druk om mee om te gaan. Volgende wedstrijd richten we onze kijkers onder anderen op zijn nummers, om hem vervolgens een beetje uit te lachen ('zie je wel, haha') of op zijn schouder te kloppen. Als hij de volgende game gewoon de swagger heeft die we al het hele seizoen van hem zien, is dat knap. Ergens huilt Nick Anderson.

* Dwight Howard lacht Shaquille O'Neal uit met elke vrije worp die hij raak schiet. Wat een beetje moeite wel niet kan doen. Howard en Yao zijn de enige big guys die ik ken met de touch van de lijn die aan guards of forwards doet denken. Wat Obama deed voor de zwarte bevolking in de USA (er zijn geen excuses meer!) zegt Howard nu in de NBA. Vrije worpen zijn belangrijk, behandel ze dan ook zo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport