Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

maandag 7 september 2009

[ Algemeen ] The Turk bij de plaatselijke BC

Ik ben vorig jaar pas begonnen met het volgen van de NFL. Als gevolg daarvan gebeuren er nu (en in de afgelopen maanden) dingen waar ik nog nooit van gehoord heb. Zo zag ik gisteren op NFL.com een stukje over 'the Turk', de man die spelers ophaalt die op het punt staan gecut te worden van het team. 'The boss wants to talk to you' en de alleswetende blikken die volgen op die woorden zijn emotioneel zwaarder beladen dan een scheepscontainer met smeedijzers. De 'releases' vielen in de NFL een paar dagen geleden. Vandaag was het bijltjesdag bij de plaatselijke basketballclub waar ik zelf speel.

Het is grappig als je iets leest op grote schaal en dat je even later iets meemaakt waardoor je zo'n situatie beter snapt, dat je haast het gevoel hebt dat je met die grote jongens in de NFL kunt praten over 'released' worden en de gevoelens die daarmee gepaard gaan. Bij onze plaatselijke club heeft een nieuwe coach het roer omgegooid en bepaald dat sommige spelers uit de vaste selectie zullen verdwijnen. Coach B. heeft niemand in dienst die spelers vóór hem vertelt dat ze het niet gehaald hebben dus vandaag na de training deed hij het zelf.

We hebben nu een training of zeven onder B. achter de rug en nu ik terugdenk kan ik zeggen dat het inderdaad knokken om een plek was. Ik ben daar zelf niet flauw in: Ik speelde zonder druk, in de wetenschap dat ik, als ik het niet zou halen, haveloos op de tribune zou zitten als het eerste speelde. Uiteindelijk werd ik verwelkomd in Heren 1 (stiekem toch vet) maar 'the Turk' nam een paar mensen mee op de gang om uit te leggen waarom zij niet op werden genoemd. Het proces vooraf was trouwens moordend. Ik speel pointguard en voor mij werden er al drie guards opgenoemd. Ik begon me bijna af te vragen of ik in het tweede terecht zou komen toen ik alsnog werd genoemd. Aan dribbelaars geen gebrek volgend jaar.

Sport is emotie en zo reageerden vier of vijf namen die niet werden genoemd ook. Onbegrip, ongeloof of realisme werden richting B. geuit. Uiteindelijk bleek dat we met een man of negen, tien de competitie in trekken en dat er, afhankelijk van de wedstrijd of het weer, bankspelers mee op uit mogen trekken. Een goede oplossing. Ons team is een vriendenteam, blijft dat op deze manier ook zeker en met feestjes kunnen we met zestien man 'representen' alsof we de posse van Ron Artest zijn ofzo. Mijn punt: Wij blijven er relatief koel onder en drinken er samen niet minder bier door. In de NFL gaat het niet over 'het eerste' of 'het tweede', en verschil dat niet in salarissen of aanzien uit wordt gedrukt. In de NFL gaat het over carrières en levens.

Ik hou van bijna elke sport omdat er zoveel opofferingen nodig zijn om op het hoogste level te komen. Aan elke NBA'er of NFL'er gaat een verhaal vooraf waar de meeste mensen niet eens aan willen denken. Elke dag trainen, nooit zuipen, leven voor je sport omdat je -letterlijk- niks anders wilt. Je denkt aan één ding en dat is winnen. Daarom betalen clubs miljoenen, daarom kijken ontelbaar fans naar mannen die achter een bal aan rennen. Het zijn succesverhalen, samengebracht voor de camera. Maar voor elke touchdown, dunk of verdedigende actie waar ik morgen of overmorgen over schrijf is er iemand die door 'the Turk' zijn kop is afgesneden. Die mensen verdienen ook ons respect, al is het maar in de vorm van een kleine column op een nog kleinere sportblog.

2 opmerkingen:

  1. Goed stuk Bielie!
    Nu nog even ontdekken vrijdag waar we precies staan in de pikorde

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Proficiat met de selectie! Zie je de 27e op het Pendragontoernooi.

    BeantwoordenVerwijderen

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport