Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

donderdag 5 maart 2009

[ NBA ] Teams in opmars

De Phoenix Suns hielden me bijna voor de gek. Bijna. Ze scoorden drie wedstrijden op rij 140 punten of meer en zagen er, toen ze besloten weer te gaan rennen, weer uit als het team dat best een titel had kunnen winnen, een paar jaar terug. Bijna geloofde ik ze. Totdat het besef me raakte dat de drie gewonnen wedstrijden tegen de Clippers (twee maal) en de Thunder waren. Realiteit daalde op me neer als een natte deken, en toen ik er onder uit kwam bleken twee andere teams een stille run te maken. Met de play offs in het vooruitzicht, is het wellicht tijd bang te worden voor Miami en Detroit.

Door Tiel van den Heuvel

Allereerst ga ik hier niet beweren dat Detroit of Miami kampioen wordt. Absoluut niet. Daar heeft Miami te weinig rebounders voor en teveel spelers die geen Wade heten. Detroit heeft een gemotiveerde Iverson als zesde man nodig om voor herrie in de keuken te zorgen, maar Iverson wil niet koken vanaf de bank. Wie had gedacht dat de afwezigheid van 'The Answer' Detroit weer een sappig team kon maken? Ik niet, zoveel is zeker, maar vijf man diep ga je er aan in de play offs. Ze hebben Iverson nodig, alsof ze in zo'n film zitten waar voor de slechterik een heldenrol is weggelegd op het eind. Darth Vader (ik ben geen Starwars-nerd en ga de spelling niet checken) die Luke Skywalker op het eind toch redt. Heroisch.

Pat Riley, de Baas bij de Miami Heat, is een genie. Is er een betere 'team president' in de NBA? Riley heeft de afgelopen jaren de ene na de andere trade met schijnbaar onmogelijke contracten voor elkaar gekregen. Hij landde Shaquille O'Neal en kickte hem buiten toen vader tijd zijn sporen op Shaq achter liet. Hij kreeg het vette contract van Shawn Marion, een goede speler, en toen dit niet bleek te werken wist hij ook Marion te verschepen voor een nieuwe O'Neal, Jermaine. En hoewel de cijfers het (nog) niet laten zien vaart Miami wel bij de komst van 'the Other'. Hij eist respect op in de bucket, kan verdedigend wat brengen en maakt van Miami een gebalanceerder team. Verder laat Jamario Moon, die als wisselgeld bij de deal betrokken leek, zien dat hij een startende small forward in de league is. Moon, anti-Walker (© at.nl).Dwyane Wade wint finales in zijn eentje. Wie stopt hem in de eerste ronde? (Foto Victor Baldizon/NBAE/Getty Images via NBA.com)


Miami wil Boston en Orlando niet tegenkomen in de play offs. Tegen andere teams, ook tegen Cleveland, hebben ze kansen. Zolang de centerpositie geen al te grote rol speelt in een wedstrijd, heeft Miami altijd kansen. KG en Perkins zouden tegen de Heat vrij spel hebben, Howard zou zich voelen als een kind in Willy Wonka's chocoladefabriek. De rest kan de 5-positie niet uitspelen en staan voor de NBA's ergste nachtmerrie: Hoe gaan we in God's naam Dwyane Wade, de meest 'clutch' speler in de NBA, afstoppen? Die man wint finales in zijn eentje. Een eerste of tweede ronde zou kinderspel moeten zijn.

De Detroit Pistons zijn altijd een team geweest dat magie uit de chemie haalde. Zonder aanwijsbare superster maar met onmiskenbare connecties tussen de spelers, wisten de Pistons zes jaar op de rij de finales in het oosten te halen. De ruil Billups - Iverson was een truc om geld vrij te maken voor de komende zomers en de korte termein werd min of meer weggegooid. Wél geloof ik dat er in het Pistons-hoofdkwartier een sprankje hoop leefde. Misschien dat Iverson zijn laatste kans op een titel rook en zijn oude vorm kon terugvinden. Zulks is niet gebeurd.

De chemie in Detroit, om even bij de scheikundige metaforen te blijven, reageert sinds de komst van Iverson als water en zeep. Het mixt totaal niet. Enkele weken terug kwam het inzicht dat Rip Hamilton én Iverson in de starting five niet ging werken. Iverson vanaf de bank voelt als een bitchslap in het getattoeerde gezicht van de G en was geen optie. De beschaafdere en bescheidenere Rip Hamilton zou er mee kunnen leven, dacht coach Curry. De Pistons begonnen aan een losing streak van zeven wedstrijden en bij Rip begon het te jeuken. 'Put me back in, coach!'De Pistons zijn bezig met een indrukwekkende opmars. Pas op. (Foto Steve Babineau/NBAE/Getty Images via NBA.com)


Curry maakte bekend Rip weer een kans te geven en Allen Iverson de zesde man te maken. Voor Iverson kwam het goed uit dat hij geblesseerd raakte aan zijn rug. De wereld ziet nu een geblesseerde Iverson die niet speelt, terwijl de geruchten zijn dat er een gezonde Iverson in 'the Palace' zit die gewoon geen genoegen neemt met een rol als zesde wiel aan de Pistonwagen. Jammer. De starters zien er uit als een legitiem play off team dat Boston en Cleveland wel eens de bibbers zou kunnen bezorgen. Met Iverson op de bank heb je dé sixth man van de league, na Ginobili. Nogmaals, ik zeg niet dat ze gaan winnen, maar we kunnen van ze gaan genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport