Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

zaterdag 21 maart 2009

[ NBA ] Making the case: Dwyane Wade

Als er een mogelijkheid ligt dat iemand je op je woorden aan gaat spreken, kun je maar beter zelf op je uitspraken terugkomen. Daarom is het, nu de drukte rond Dwyane Wade wat is vervlogen, tijd om de zaak 'Flash' nog eens te bekijken. Ik vond hem onterechte kanshebber in de titel om beste speler in de league. Dat vind ik nog steeds. Maar verfijning, of uitbreiding van de definitie is nodig. Zaken zijn niet zo helder als ze lijken en men moet vooral verwarring voorkomen. Een MVP is niet per se de beste speler.

Door Tiel van den Heuvel


...Wade werd vorig jaar, en de jaren daarvoor, onterecht genoemd in het debat over wie nou de beste speler van de NBA is. Is het LeBron, Kobe of DWade? Inmiddels worden alleen die eerste twee genoemd in de strijd om die eer en de storm om Wade is gaan liggen.

Zo begon een stuk voor powerforward.nl dat ik een poos geleden schreef. En ik sta nog steeds achter die uitspraak. Ja, Dwyane Wade tilt de Heat in zijn eentje naar de play offs. Ja, de man heeft sinds de Allstar Game gespeeld alsof Jordan slechts een naam uit het verleden is, een herinnering die we met gemak uit ons geheugen zouden kunnen vagen. De grootste ooit? Dwyane Wade van half februari tot het eind van maart, dat is de grootste.

Als je bepaalt wie er de beste is, of wie er MVP is, welke vraag stel je dan? Hoe meet je iets dat per definitie zo vaag en onomschrijfbaar is? Een goed voorstel komt, geloof ik, van Kenny Smith, die op TNT altijd vraagt: Hoe zou het team ervoor staan als je speler X vervangt met Y? En dat is werkbaar, dat is nog een situatie die enigszins voor is te stellen. Daarom, in drie korte stukjes, waarom Dwyane Wade een mooie derde blijft in het gequote-e rijtje. MVP? Eerder dan Bryant. Beste speler? Neh.

Marco Jaric in plaats van Dwyane Wade

In andere woorden: De Heat zonder D-Wade. Hoe hopeloos zouden de zaken er in South Beach voor staan zonder Wade? Ze zouden als de Thunder zonder Kevin Durant zijn, de Kings zonder Kevin Martin. Ze zouden slechter zijn dan Dr. Claw van Inspector Gadget, en zijn 'catchphrase' ook na elke wedstrijd kunnen gebruiken: 'Next time, Timberwolves, I'll get you next time...' Dwyane Wade betekent alles voor de Heat. Hij zorgt voor dertig punten, een bult assists en bij vlagen nog defense ook. Zonder hem zou Miami heel wat ballen hebben voor de loterij die de draft is.

Daarom vind ik Wade als MVP niet ver gezocht, ware het niet dat LeBron van een vrij matig team een titelkandidaat maakt. Wade^2 dus. Ik zie wat Dwyane Wade nu doet in het licht van wat LeBron vorig jaar met Cleveland deed. Hij nam een middelmatig team mee naar Boston en kickte de Celtics bijna terug naar huis. Dat lukt Wade niet, dikke punt.

Kobe Bryant in plaats van Dwyane Wade

Kobe zou denk ik een soortgelijke prestatie neerzetten als Wade. Hij zou ze ook de play offs in krijgen en zou daar ook in ronde één of twee verliezen. Ik schat Kobe als speler hoger in (betere defense, beter jumpshot) maar als teamspeler minder. Kobe zal eens twijfelen voordat hij de wedstrijd in de handen van Dequan Cook legt. Kobe neemt liever zelf die alles beslissende jumper. Wade heeft daar minder moeite mee, kan ook met assists een wedstrijd beslissen.

Is Wade waardevoller voor de Heat, dan Kobe voor de Lakers? Absoluut. Kobe wordt dan ook niet genoemd in de MVP-race, zoals Wade wel achter LeBron aan sluipt. Maar als die award niet naar James gaat, is de NBA corrupter dan de gemiddelde Colombiaanse politieagent. Die wedstrijd was beslist zodra de Cavs samen met de Celtics het sterkste team in het oosten bleken. Maar als speler? Ik ga nog steeds voor Kobe. Wade beslist wedstrijden in het laatste kwart, we weten allebei dat Kobe dat in zijn MVP-dagen ook deed. De laatste jaren beslist Kobe wedstrijden echter eerder en heeft hij de luxe van de bank toe te kijken hoe de punten worden binnengehaald. Dat is nog grotere klasse.

LeBron James in plaats van Dwyane Wade

Zoals boven beschreven. Is Dwyane Wade moeilijker af te stoppen dan LeBron, en belangrijker, is hij effectiever in zulke situaties? Ik zeg van niet. LeBron is groter en sterker dan D-Wade, twee zaken die van cruciaal belang zijn. En twee zaken die we Wade niet kwalijk kunnen nemen. Je kunt LeBron's grote, gespierde frame niet 'leren'. James bij de Heat zou denk ik voor een solide team zorgen dat herrie kan maken in de play offs. Een center in O'Neal, genoeg shooters van opzij, en een bulldozer in de persoon van LeBron. LeBron doet me denken aan die 'Ernest' films, waarbij er eentje is waar hij basketballschoenen krijgt waarmee hij alles kan. Dat is James, anno 2009 (tot en met 2020).

LeBron is het heden en de toekomst van de NBA. Die man gaat, net als Shaq en Jordan dat deden, voor verandering van het spelletje zorgen. Quizvraag: Hoe stop je LeBron af zodra hij een jumper ontwikkelt? Daar moeten defenses aan te pas komen die nu als valsspelen zouden worden beschouwd. Als dat betekent dat de league weer fysieker wordt, ben ik daar helemaal voor trouwens. Maar mijn punt, en daarmee sluit ik af, is dat er maar één naam is die je 'de beste' mag noemen, als je dat al wilt doen. LeBron James.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport