Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

maandag 9 maart 2009

[NBA] De westelijke play-off race

De play-off race in het westen was vorig jaar bizar. Tot het laatste moment was onduidelijk wie er het thuisvoordeel zou behalen en welke ploeg op de negende plaats terecht zou komen. Dit jaar is het iets minder spannend, want de Lakers worden eerste en de Suns lijken de play-offs te gaan missen. Daar tussen is het echter opnieuw dagelijks stuivertje wisselen. Een korte vooruitblik voor de laatste maand van het seizoen.

Door Chris van Dijk

Los Angeles Lakers (50-12)

De beste ploeg van het westen en misschien wel van de NBA. Hebben nu het beste record en staan acht wedstrijden voor op de nummer twee. Dit geven ze natuurlijk nooit meer weg en zullen dus de topseed zijn in het westen. En zeker als Bynum op tijd terug is de grote favoriet voor het kampioenschap.
Een fitte Bynum kan voor de Lakers het verschil maken (Foto: Getty Images)

San Antonio Spurs (42-20)

Lijken ‘best of the rest’ te worden. Hebben met Drew Gooden zich nog even versterkt vorige week, waardoor ze helemaal klaar zijn voor een ‘title run’. Als iedereen fit is in de play-offs zijn zij naast de Lakers de enige echte titelkandidaat. De belangrijkste spelers weten wat het is om een titel te winnen en slaagden er vorig jaar ook in om het de Lakers redelijk lastig te maken. Dat terwijl Manu Ginobili niet honderd procent was. Zijn de Spurs echter in vorm, dan kunnen ze van iedereen een 7 Game Serie winnen.

Houston Rockets (41-23)

Dit is een ploeg die lijkt gemaakt te zijn voor het reguliere seizoen. Vorig jaar hebben ze dit ook al bewezen door maar liefst 22 wedstrijden op rij te winnen. Om vervolgens in de eerste ronde uitgeschakeld te worden door Utah. Dit seizoen zijn ze Tracy McGrady kwijtgeraakt door een blessure en vervolgens weer beter gaan spelen. Met Yao beschikken ze over een go-to-guy, maar ik verwacht niet dat ze de kwaliteit hebben om ver te komen in de play-offs. Weten ze hun derde positie vast te houden dan denk ik dat veel ploegen graag zesde zouden worden om zo in de eerste ronde tegen de Rockets te spelen.

Utah Jazz (40-23)

De gevaarlijkste outsider voor de titel. Als iedereen fit is. Dat is het grootste probleem geweest. Topscorer en toprebounder Carlos Boozer heeft 44 wedstrijden gemist en spelverdeler Deron Williams was ook niet altijd fit. Jerry Sloan heeft nu echter de beschikking over een complete ploeg en de Jazz hebben elf wedstrijden op rij gewonnen en daar waar ze nog negende hebben gestaan zijn ze al opgeklommen naar de vierde plaats. Het zwakke punt van de ploeg blijft het spelen van uitwedstrijden, waardoor thuisvoordeel (waar het bijna onklopbaar is) zeker in de eerste rondes belangrijk is. Met 2,5 wedstrijd achterstand op de Spurs is een tweede plaats in theorie nog mogelijk, maar met het zware programma van de Jazz lijkt dit er niet in te zitten. Vorig jaar kon de ploeg redelijk meekomen met de Lakers in de play-offs (4-2 nederlaag), dus misschien zit er dit jaar wel een verrassing in.Carlos Boozer is weer terug bij Utah (Foto: Soulhonky)

New Orleans Hornets (39-22)

De Hornets waren vorig seizoen de verrassing van de NBA en liepen de topseed pas op de laatste dag mis. Dit seizoen gaat het echter minder in New Orleans. Bijna was het seizoen helemaal over toen de Hornets Tyson Chandler naar Oklahoma City stuurde. De Thunder zagen op het laatste moment echter af van de trade, waardoor Chandler nog steeds in New Orleans speelt. Met Chris Paul hebben de Hornets de beste pointguard van de league en het is te hopen dat Paul in de play-offs zich opnieuw kan verbeteren. New Orleans lijkt niet de ploeg te hebben om de Finals te halen, maar heeft het zeker in zich om een van de topploegen te verrassen in een serie.

Portland Trail Blazers (39-23)

De jonge ploeg van Portland heeft dit jaar weer stap gemaakt. Vorig jaar verrassend lang in de play-off race gebleven en dit jaar gaan ze de postseason zeker halen. Met Brandon Roy heeft de ploeg een superster in wording, maar ook de rest blijft zich elk seizoen verbeteren. Greg Oden heeft zijn keuze boven Kevin Durant nog niet helemaal waar kunnen maken, maar heeft het in zich om een belangrijke rol in de play-offs te gaan spelen. Als hij fit kan blijven en als hij niet te veel onnodige fouten maakt. De play-offs zullen echter vooral een leerproces worden voor de Blazers. Zij moeten echt hopen dat de stand zo blijft en dat ze tegen de Rockets mogen spelen. Dat is de enige kans die ik ze geef om de eerste ronde te overleven.

Denver Nuggets (40-24)

Chauncey Billups heeft hier zijn waarde meer dan bewezen. Na de trade van Iverson voor deze spelverdeler is Denver steeds beter gaan spelen. Ook Nene is bezig aan een topseizoen, wat er voor gezorgd heeft dat de Nuggets lang bovenin het westen mee hebben gedraaid. Nu zijn ze met Portland en Utah in de strijd om de titel in de Northwest division. Belangrijk omdat de winnaar zeker is van een ranking bij de eerste vier, met dus als gevolg een minder goede tegenstander in de eerste ronde. Gezien het zware programma nog van Utah en de onervarenheid bij Portland geeft ik ze een goede kans om hun divisie nog te winnen.

Dallas Mavericks (38-25)

Mogen als de stand zo blijft in de play-offs nog vier wedstrijdjes tegen de Lakers spelen voor ze op vakantie mogen. Dallas heeft dit seizoen weinig last van blessures gehad (alleen Jason Terry heeft een tijdje niet gespeeld) en hebben daar niet van geprofiteerd. De top van de ploeg lag in 2006 toen het in de Finals verloor van Miami. Daarna is het alleen maar minder geworden en hebben het geluk dat Amare Stoudemire geblesseerd is geraakt, waardoor de Suns de nummer negen zullen worden. Maar op papier is dit de minste van de negen play-off kandidaten en ze zullen na de eerste ronde zeker weer thuis zitten.

Phoenix Suns (34-29)

Phoenix staat vier wedstrijden achter Dallas en gaat dit denk ik niet meer goed maken, zeker nu Amare de rest van het seizoen uitgeschakeld zal zijn. Dat is jammer, want Phoenix is toch de ploeg die basketbal weer leuk gemaakt heeft voor het grote publiek met hun spelstijl. Dit seizoen werd er afgerekend met het Seven Seconds or Less (schieten waar mogelijk binnen zeven seconden in de schotklok) met als gevolg dat het een middelmatige ploeg werd. Na het ontslag van Terry Porter ging de snelheid en het spelplezier weer omhoog met in het begin veelbelovende resultaten en een opgeleefde Shaquille O’Neal. Maar het verlies van Amare zullen ze niet op kunnen vangen en waarschijnlijk wordt het dus de lottery in plaats van de play-offs.

De play-off race wordt dus weer bijzonder spannend dit jaar, met slechts 4,5 wedstrijd verschil tussen de nummers twee en acht en er zit zelfs maar één wedstrijd tussen de nummers drie en zeven. Een blessure kan dus van grote invloed op het naseizoen zijn. Alleen de Lakers zijn zeker van hun eerste plaats en kunnen zich rustig gaan voorbereiden op de play-offs. Voor de rest is elke wedstrijd belangrijk om met een zo gunstig mogelijke uitgangspositie de play-offs in te gaan.

1 opmerking:

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport