Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

woensdag 4 maart 2009

[ NBA ] Marbury's impact op de Celts

Stephon Marbury basketballt weer. Na een jaar lang touwtrekken werd hij uitgekocht door de New York Knicks en inmiddels speelt hij enkele kilometers verderop, in Boston. Marbury de Celtic, wat is zijn impact? Zoals altijd zijn de meningen zo uiteenlopend als de impressie over de speler zelf. De één vindt hem een baller, de ander een terminale ziekte in de kleedkamer. Voor nu straalt er een glimlach op het gezicht van Stephon. (Zonne)Schijn?

Door Tiel van den Heuvel


Hoewel conclusies niet te trekken zijn na twee wedstrijden, lijkt Marbury's rol in de diepten van Boston duidelijk. Tot nu toe speelt hij 12 minuten per wedstrijd, goed voor vier punten en 2.5 assists. Hij schiet tegen een goed percentage (45%) maar wat de boxscore niet laat zien, is dat zijn defense niet bestaat op dit moment. In Boston, dat als team een geweldige verdediging speelt, werkt dat niet in zijn voordeel. Maar nogmaals: Na twee wedstrijden is het moeilijk conclusies te trekken. Marbury is nooit een verdedigende stopper geweest en hij moet de strategiën van coach Tom Thibodeau nog leren. Dat komt wel.

Marbury's gezicht straalt. Of je van de man houdt of hem veracht; plezier werkt altijd aanstekelijk. Marbury laat zich in de wedstrijden niet afleiden van de vrij unieke, vreemde situatie waar hij zich in bevindt. Hij lijkt de miljoenen ogen in zijn rug niet voelen, alle mensen en media die hem met hun kwade blikken willen laten struikelen. In plaats daarvan juicht hij als een halve idioot bij elke actie van Boston die ook maar een beetje op basketball lijkt. Glen Davis die aanlegt voor een drietje kan nog rekenen op de support van ex-Starbury.Stephon Marbury straalt. Hoe zit het met de Celtics' toekomst? (Foto Brian Babineau/NBAE/Getty Images, via NBA.com)


Rajon Rondo lijkt de enige die slecht vaart bij de komst van Marbury. Hij oogt weer als de onzekere guard uit voorgaande jaren die een hongerige veteraan voor zich ziet. Nu komt die veteraan echter niet van een ander team, maar wacht hij op vermoeidheid of een verzwakking van Rondo, om voor hem in te vallen. Marbury wekt de indruk een rol als 10e man van de Celts prima te vinden, Rondo lijkt dit anders te interpreteren. Sinds Marbury er is had Rondo één keer 17 assists, knap, maar hij scoort minder (-6 ppg), schiet minder, heeft minder steals (-1.5 spg) en hij oogt gewoon niet zo goed. Vertelt iemand hem dat iedereen hem liever op het veld ziet dan Marbury? Zijn plek in Boston is veiliger dan een kluis in het Vaticaan.

In het laatste stukje laten we de statistieken varen en komt hoop om de hoek kijken. In het kort: Door alles wat Marbury ooit gedaan heeft hoop ik met mijn hele hart dat de Celtics met hem in de gelederen nooit een kampioenschap winnen. In Harry Potter komt een jonge Voldemort op een gegeven moment naar Dumbledore om te soliciteren naar een plek op Hogwarts. Voldemort is dan al bijna zijn kwade zelf en vraagt Perkamentus of hij niet gehoord heeft wat Voldemort wel niet gedaan heeft op zijn verre reizen. Dumbledore zegt dat hij inderdaad het één en ander gehoord heeft, 'en ik (hij) zou enorm teleurgesteld zijn als ook maar de helft ervan waar is'. Zo voel ik me over Marbury. Als ook maar een kwart van de verhalen hem écht schetst, hoop ik dat de man nooit enige roem zal kennen. Go Lakers!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport