Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

vrijdag 26 december 2008

[ NBA ] Vrolijk kerstmis!

Genieten geblazen. In de NBA werden afgelopen nacht, op eerste kerstdag, vijf wedstrijden van niveau gespeeld. Ook vandaag worden twintig teams in iets minder spannende line-ups aan het werk gezet. Maar laten we het hebben over afgelopen nacht. Vijf wedstrijden, vijf verhaallijnen. Leuke, voor mij onverwachte uitslagen en een sprankje hoop voor de rest van het seizoen.

DOOR TIEL VAN DEN HEUVEL

New Orleans Hornets vs. Orlando Magic

Vooraf was het de vraag of de kleine, snelle Hornets waren opgewassen tegen het brute geweld dat Orlando onderin, in Dwight Howard rond heeft lopen. De cijfers zeggen van niet: De Hornets schoten slechts een derde van hun schoten raak en guard Chris Paul had het moeilijk met de Magic. Hij had vier assists, wat eeuwen geleden moet zijn voor de man, twee turnovers en twaalf punten op weg naar een broodmagere 68 - 88 verliespartij.
Aan de kant van de Magic pakte Dwight Howard routinieus (is dat een woord?) 15 rebounds en drie blocks. Zijn +26 score (het verschil dat je team maakt met jou op het veld) suggereert echter dat zijn presentie alleen al angstaanjagend was voor de Hornets. Dat moet goed voelen.

San Antonio Spurs vs. Phoenix Suns

Een match-up waarin ik vroeger altijd voor de Suns was. Hun koppigheid om eens defense te proberen te spelen, gecombineerd met de wanhoopstrades die Steve Kerr maar blijft verzinnen, hebben me echter naar San Antonio gedreven. San An speelt solide, trots in de verdediging. Ze zijn oud, iets trager maar fundamenteel gewoon goed. Verder doet hun rookie George Hill leuke dingen op het veld en Roger Mason blijkt na vier jaar in de league ineens 'game' te hebben.
De wedstrijd afgelopen nacht moet een thriller geweest zijn. Met nog vier seconden te gaan schoot Roger Mason een drietje om een achterstand van twee punten voor de Spurs om te buigen in een overwinning: 91 - 90. De grote namen produceerden bijna allemaal naar behoren en The Big Cactus miste de 5000e vrije worp. Brick!


Roger Mason heeft wat te vieren na een 'clutch' driepunter
Foto: NBA.com

Washington Wizards vs. Cleveland Cavaliers

Oh boy... Over deze twee teams en de ontmoetingen ertussen is al veel geschreven. Cleveland maakt er een gewoonte van de Wizards uit de play-offs te knikkeren. De Wizards reageren op de enige manier die de macho-cultuur van de NBA toestaat: Door 'beef' te zoeken. De Wizards bleven maar roepen dat ze klaar waren voor Cleveland en LeBron, bleven schreeuwen dat LeBron overrated was, etcetera etcetera etcetera. Als je dan als team afhangt van een man van glas (Gilbert Arenas, deze is voor jou), dan heb je niet slim gehandeld.

In deze wedstrijd nam DeShawn Stevenson voor Washington plaats op de bank. Hij wilde zijn 'swagger' in dit slechte seizoen terugvinden door tegen tweede, mindere, units te spelen. Dat plan werkt als een Helmonder voor DeShawn: Gisteren schoot hij 2-8 (0-5 van driepuntsland) voor 4 punten, hij had een turnover en werd een keer gesmasht. De Wizards verloren met 93 - 89 maar kunnen denk ik wel iets leren van de pot. LeBron James tot 38 minuten dwingen en op 18 punten houden is goed. Bijblijven als je bester speler Caron Butler zijn motivatie thuis heeft gelaten, is goed. Laat me even subjectief zijn: Ik eis een overwinning van Washington, de volgende keer als de teams elkaar treffen.

Dallas Mavericks vs. Portland Trail Blazers

Zullen we het even over 'dompers' hebben? Greg Oden stelt teleur man, goddamn... De Blazers begonnen het seizoen gloeiend heet, 'maar Greg Oden moest zijn weg nog vinden'. Inmiddels zijn de Blazers wat afgekoeld (4-6 in de laatste tien wedstrijden) en ziet Oden er nog steeds verdwaald uit. De lijn voor gisteren, kuch kuch: vier fouten, evenveel punten, drie turnovers en vijf rebounds. Ik zeg niet dat Oden geen goede speler zal worden, maar het zal nog wel even duren. Zonde. De man is grappig en verdedigend wél een beest.

Dallas, dat won met 102 - 94, had een oldschool avondje van Jason Kidd. Hij was vier punten verwijderd van een tripple-double waar hij patent op heeft: precies tien punten met een dozijn rebounds en assists. Prachtig. Verder is hij nog steeds overrated en schoot hij 1-4. Dirk Nowitzki heeft een stil seizoen met mooie cijfers. Gisteren schoot hij weer dertig punten bij elkaar en vond hij ook nog tijd twee assists uit te delen. Josh Howard was okay, Jason Terry was goed. Dit team is nog steeds een play-off team.

Boston Celtics vs. Los Angeles Lakers


Dit plaatje zegt eigenlijk alles wat ik wil vertellen. Ik ben heel erg tegen de Celtics. Ik weet niet waarom, maar is dat niet het mooie van sport? Dat je gevoel schaamteloos de voorrang boven verstand kunt geven? Rajon Rondo is een geniale guard, Ray Allen heeft een picture-perfect schotje, Paul Pierce is stoer, Kevin Garnett is.. Ah! Daar zit het struikelblok. Kevin Garnett is zo onsympathiek, zo smerig, ugh. De man schreeuwde toen hij kampioenwerd een schaamteloze reclamespreuk voor zijn merk Adidas. En deed het fout. Dat is nasty.

Kevin Garnett doet smerige, intimiderende dingen op het veld die er niet thuishoren. De Simon Adebisi van de NBA overwint tegenstanders door zijn grootte. Hadden we vroeger op het schoolplein geen hekel aan mensen die precies hetzelfde deden? Nou en of. Ik gun Kevin Garnett niets dan de verliespartijen die hij in Minesota zo gewend was. De gedachte dat hij het record van de Bulls (72 overwinningen) zou kunnen overtreffen, zit me dwars. Steve Kerr, lid van dat '96 Bulls-team, zegt dat hij zal toasten als de C's hun elfde wedstrijd verliezen. Ik zal met hem meedoen, en me helemaal lam zuipen als de Lakers de Celtics verslaan in de finale. Zoals het hoort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport