Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

dinsdag 2 december 2008

[ NBA ] LeBron en de zomer van 2010

30 juni 2008. Het is een dag die in de agenda van alle GM’s in de NBA met rood staat omcirkeld. Op deze woensdag lopen de contracten van onder meer LeBron James, Dwyane Wade, Amare Stoudemire grapje begrijpen alleen zuiderlingen ;), Chris Bosh en Dirk Nowitzki af. Of beter: Ze kunnen aflopen, want bijna al deze spelers hebben een contract met een optie om het in 2010 te beëindigen. En elk team in de NBA droomt er van één, of nog beter twee, van deze toppers naar zijn stad te kunnen halen. Rond de meeste spelers is het rustig als het gaat om 2010, maar James flirt openlijk met New York en met elke andere ploeg die maar capspace heeft. Maar wat als dit nu een truc is om nu al kampioen te worden met de Cavs?

Door CHRIS VAN DIJK


Een legende word je niet door hoeveel geld je verdient of voor welke clubs je speelt. Je echte faam wordt afgemeten aan het aantal kampioenschappen. Vraag dit maar aan Karl Malone of Charles Barkley. Twee van de beste basketballers ooit, maar nooit kampioen. Kobe Bryant krijgt altijd te horen dat hij zonder Shaq nooit iets gewonnen heeft. Titels zijn dus belangrijk en vandaar dat veel toppers in de laatste jaren van hun carrière een ploeg zoeken waar ze een goede kans op een titel hebben.


LeBron James weet dat hij vooral veel titels moet pakken om in een adem genoemd te worden met Jordan, Magic en Bird. Dit zal dus zeker meespelen in zijn keuze voor een nieuw team. De Cavs kunnen als zijn huidige team James het beste salaris en het langste contract geven, maar bij de afsluiting van de huidige verbintenis heeft James ook niet voor het maximaal aantal jaren gekozen. LeBron lijkt ook voor een maximum contract bij een andere ploeg te willen spelen. James lijkt Cleveland dus over anderhalf jaar te gaan verlaten, maar wat als al deze overdreven media-aandacht bedoeld is om al in één van de twee komende jaren kampioen te worden?


De media-aandacht voor het mogelijke vertrek van 2010 begint vermoeiend te worden omdat het nog ver weg is en er veel kan gebeuren. Toch is het een belangrijk onderwerp omdat het steeds meer invloed krijgt op dit en volgend seizoen. De New York Knicks hebben een winning record en traden hun top twee scorers om zo over anderhalf jaar een kans te maken op het aantrekken van de beste basketballers van het moment. Detroit stuurt Billups naar Denver zodat het ook de financiële ruimte krijgt die het nodig heeft om in 2010 toe te kunnen slaan. De Pistons lijken er door het vertrek van Billups en de komst van Iverson niet beter op te worden. En om in 2010 een kans te hebben om een topper te contracteren mogen de contracten van Wallace en Iverson niet worden verlengd. Dus als Dumars hier op wil wachten heeft hij volgend jaar een nog minder goed bezet team.


Dit zijn dus al twee Eastern Conference-teams die hun team hebben verzwakt voor de komende twee play-off series. Op deze manier blijven er maar weinig concurrenten over voor Cleveland. Natuurlijk is Boston er nog en in het westen zijn er met New Orleans, Utah en vooral de LA Lakers nog meer titelkandidaten, maar daar waar veel teams met het oog op de zomer van 2010 minder worden kunnen de Cavs juist geld uitgeven om LeBron met een zo goed mogelijk team te omringen. Zij hoeven tenslotte niet onder de caplimit te zitten om hem een max-contract aan te bieden. En ze hebben nu nog flink wat aflopende contracten die met het oog op de beruchte zomer zo waardevol zijn. Dus de Cavs kunnen de komende anderhalf jaar goede aanvullingen voor LeBron weghalen bij ploegen die deze spelers juist kwijt willen om LeBron aan te kunnen trekken over anderhalf jaar.


Dit geeft de Cavs dus de mogelijkheid om dit of komend seizoen een kampioensteam neer te zetten. Mocht het Cleveland lukken dan heeft het optimaal gebruik gemaakt van alle media-aandacht. Want had hij gezegd dat hij zijn hometown Cavs een schitterende club vond en hoopte dat hij hier zijn hele carrière zou kunnen blijven, dan zouden ploegen zich misschien veel meer richten op de seizoenen tot 2010, in plaats van de korte termijn op te offeren in de hoop in 2010 LeBron te kunnen contracteren. Zelfs een ploeg als Detroit, waar free-agents bijna altijd weg gaan in plaats van naar toe gaan, denkt een kans te hebben op LeBron. Het geeft de ‘LeBron 2010’ een extra interessante lading. Met elke trade lijkt het aantal kampioenskandidaten minder te worden. De zomer van 2010 kan zo wel eens een hele mooie worden voor LeBron James. Niet omdat hij een uitstekend contract bij de New York Knicks tekent, maar omdat hij dan zijn Cleveland Cavaliers naar de eerste titel in de geschiedenis weet te leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport