Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den Heuvel



Doorzoek deze site
Aangepast zoeken

vrijdag 27 februari 2009

[ MLB ] Terugblik op 2008 (deel 1)

[ MLB ] Terugblik op 2008 (deel 1)

Op de drempel van het nieuwe seizoen kijken we nog even terug naar 2008, wat net als ieder jaar weer een bewogen jaar met vele verrassingen en hoogtepunten was. De dieptepunten laten we achterwege, want die willen we natuurlijk zo snel mogelijk vergeten. In deel één van deze uitgebreide serie staan we stil bij het afscheid van het oude Yankee Stadium, kijken we naar enkele pensioensgerechtigden en naar spelers wier naam in de geschiedenisboeken geschreven werden.

Door Yorick Walburgh

Enig dieptepunt waar ik wel nog even bij stil wil staan, namelijk het afscheid van het oude Yankee Stadium. “The House That Ruth Built” is niet meer, 85 jaar lang was het stadion het thuishonk voor vele legendarische honkbalspelers, maar ook boksers, American Football spelers en zelfs de paus, die er meerdere malen is geweest om zijn zegen te geven. Dit jaar was Yankee Stadium ook het toneel voor de jaarlijkse Allstar wedstrijd, het werd de langste ooit gehouden. De Yankees verhuizen nu naar de overkant van de weg, naar een nieuw stadion met betere faciliteiten, met meer ruimte wordt gebouwd. Kortom: Meer inkomsten voor de club uit de Bronx. We zullen zien of dit het stadion wordt ‘dat gebouwd is door Jeter of A-Rod’. Ergens klinkt het niet goed.

Zoals elk jaar zijn er veteranen die ‘milestones’ halen gedurende het seizoen of een einde maken aan hun lange en productieve carrières. Ken Griffey Jr. is nog niet uitgespeeld, hoewel hij nog steeds niet rond is met een team voor het komende seizoen. Hij presteerde het in 2008 om zichzelf in de club van 600 homeruns te slaan. Er zijn maar vijf andere spelers die dit ooit eerder gedaan hebben.

Pitchers Mike Mussina (Yankees) en Greg Maddux (Padres, Dodgers) hingen hun handschoen aan de spreekwoordelijke wilgen na vele jaren tophonkbal gespeeld te hebben. Mussina moet nog afwachten of hij goed genoeg is om in de Hall of Fame te komen. Hij eindigde wel voor het eerst in zijn carrière met 20 winstpartijen in een seizoen. Helaas voor hem kon hij zijn carrière niet beëindigen met de playoffs, de Yankees waren voor het eerst in dertien jaar niet goed genoeg.
Greg Maddux begon zijn seizoen bij de San Diego Padres en mocht het seizoen bij de LA Dodgers afmaken. Maddux wordt de beste pitcher sinds de Tweede Wereldoorlog genoemd, hij maakte deel uit van het Atlanta Braves team dat menig NL East titel won. Maddux heeft een record van 355 winstpartijen tegen 227 verliespartijen en een ERA van 3.16.

Verder was Manny Ramirez weer eens Manny, dit seizoen. In Boston bleek het geduld met Ramirez helemaal op toen hij niet ver voor de trade deadline klaagde over pijn in zijn knie en niet wilde spelen. De Red Sox vertrouwden het zaakje niet helemaal toen Ramirez even vergeten was welke knie ook alweer pijn deed en prompt was er niks te zien op de scans (voor de zekerheid scanden de Red Sox meteen beide knieën). Manny was namelijk aan het eind van zijn contract en de Red Sox hadden de optie om twee jaar te verlengen voor 20 miljoen dollar per jaar. Manny en zijn agent Scott Boras wilden hier graag onderuit zodat ze konden profiteren van de Free Agent status die Manny zou kunnen krijgen.



Manny Ramirez was weer eens 'Manny'. Hij verruilde Boston voor Los Angeles, een verhuizing die wonderen deed voor zijn knie (foto Stars and Pinstriped, wordpress.com)


Zijn teamgenoten werden de matige inzet uiteindelijk beu en vroegen of hij naar een ander team kon gaan. Dit lukte nog maar nipt: Manny ging naar LA, Boston kreeg Jason Bay van Pittsburgh en de Pirates kregen weer wat prospects van beide partijen. Manny bleek gelijk geen last meer van zijn knie te hebben en leidde de Dodgers naar de playoffs. Bay deed gelukkig niet onder voor Manny in Boston en wist ook de playoffs te halen. Goede deal voor alle partijen dus, want het had veel erger kunnen verlopen. Door zijn gedrag en de globale economische situatie heeft Manny Ramirez het maar moeilijk een lange termijn contract te krijgen. Hij zou zoeken naar een vierjarig contract van $25M per jaar, maar tot zover willen de LA Dodgers en de San Francisco Giants niet verder gaan dan 1 of 2 jaar. Wordt vervolgd.

Josh Hamilton was het verhaal van het jaar (na de Tampa Bay Rays). De outfielder van de Texas Rangers die als eerste in de draft van 1999 werd gekozen maakte eindelijk zijn faam waar. Wat het verhaal speciaal maakt is dat hij sinds zijn intrede in de league onder de druk was bezweken en hij raakte aan drugs. Hij verloor alles, was een paar jaar weg van het honkbal en stal zelfs om in leven te blijven. Uiteindelijk belde hij bij zijn oma aan en vroeg om hulp. Met ‘God aan zijn zijde’ en veel hulp van oude vrienden lukte het Hamilton om in beeld te blijven bij Major League clubs en Cincinatti gaf hem in 2007 de kans om te laten zien wat hij nog waard was.

Na getrade te zijn voor verrassende werper Volquez bloeide Hamilton dit seizoen helemaal op en werd hij verkozen tot het All Star team. In de Homerun Derby sloeg Hamilton een record aantal homeruns en werd hij bijna de eerste speler ooit die een bal Yankee Stadium uitsloeg. Hij won echter niet in de finale. Niet erg: Voor hem was het al een overwinning nog in leven te zijn en weer te spelen. In de tweede helft van het seizoen ging het niet meer super met Hamilton, maar de verwachting is dat hij alleen maar beter zal worden.

Méér verhalen van het vorige MLB-seizoen over enkele dagen, in deel 2 van dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport