Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

dinsdag 10 februari 2009

[ MLB ] A-Rod valt ook van voetstuk

Het is nu zeker. Alex Rodriguez heeft doping gebruikt. In een interview met ESPN geeft de ster van de New York Yankees toe dat hij van 2001 tot 2003 prestatie bevorderende middelen heeft gebruikt. Ondanks dat het toegeven geen directe gevolgen heeft, heeft het zwarte tijdperk van de MLB er weer een gevallen ster bij.

Door Chris van Dijk

Dat er in het begin van deze eeuw veel doping gebruikt werd in het honkbal is algemeen bekend. Het was ook een tijd dat de MLB alles toestond. Er werd wel getest op het gebruik van anabolen, maar er stond geen straf op. Niet geheel onlogisch grepen veel spelers naar deze middelen. Blijkbaar ging iedereen er in de Verenigde Staten van uit dat de spelers wel eerlijk zouden blijven en niet naar doping zouden grijpen. Ondanks dat toppers contracten konden tekenen voor honderden miljoenen dollars. Zo kreeg Alex Rodriguez in 2001 een contract van 252 miljoen dollar voor tien jaar van de Texas Rangers. Het risico om te gebruiken was heel klein, dus vandaar dat veel spelers hier gebruik van hebben gemaakt.

De mentaliteit in de Verenigde Staten is veranderd. Het gebruik van deze middelen wordt niet meer gedoogd en met terugwerkende kracht is iedereen verontwaardigd over het gedrag van deze spelers. Toppers als Barry Bonds, Mark McGwire, Roger Clemens, Sammy Sosa en Andy Pettitte zijn al betrapt en van hun voetstuk gevallen. De kans dat zij ooit toegelaten worden tot de Hall of Fame is vrij klein. Nu is het dus de beurt aan A-Rod. Zijn naam is uitgelekt van een lijst van 104 spelers die in 2003 betrapt zijn. De overige namen zijn niet bekend gemaakt, ook omdat de betrapte spelers geen schorsing of andere straf meer kunnen krijgen.

Er wordt naar mijn mening nu een heksenjacht uitgevoerd op de spelers. Ze hebben in het verleden iets gedaan wat zeker verwerpelijk is, maar op dat moment niet strafbaar was. Dus logisch dat spelers doping gingen gebruiken om beter te presteren om zo betere prestaties te leveren en veel meer geld te verdienen. Het probleem lag in die periode niet bij de spelers, maar bij de mensen die dit mogelijk gemaakt hebben. En dan vooral commissioner Bud Selig. In de periode dat de spelers gebruikten profiteerde hij enorm door de toegenomen populariteit van de sport. De homerun race van McGwire en Sosa was groot nieuws en werd door de media op de voet gevolgd. Voor de sport was dit de beste reclame, mede mogelijk gemaakt door de middelen die werden gebruikt. En het publiek smulde. En nu het publiek het gebruik van prestatieverbeteraars niet meer accepteert is iedereen met terugwerkende kracht verontwaardigd. En wordt iedereen verlinkt en beschimpt door Selig. Die zelf natuurlijk geen blaam treft aan die hele situatie en lekker op zijn plekje blijft zitten. Maar ja, voor een salaris van 9 miljoen dollar en eenzelfde bedrag aan bonussen zou ik dat ook doen. Je zou toch verwachten dat Selig zich beter in de gedachten van de spelers zou kunnen verplaatsen.

1 opmerking:

  1. Vervelend is dat dit een vertrouwelijk rapport zou zijn en op basis van dat vertrouwen hebben de spelers meegedaan aan het testen. Wat betreft A-Rod, jammer dat hij eerder ontkend heeft middelen gebruikt te hebben. Maar aan de andere kant was het middel dat hij gebruikt had ook weer niet zo prestatie bevorderend dat het een geweldig voordeel was. Jammer voor de sport vooral, hopelijk gaat het niet op het wielrennen lijken...

    BeantwoordenVerwijderen

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport