Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

dinsdag 17 februari 2009

[ NBA ] 146 - 119, I rest my case...

Phoenix, het abattoir van de NBA. In een slachtpartij won het Westen van het Oosten in de jaarlijkse All Star game. Kijk even naar de score in de titel en laat de cijfers op je inwerken. Zelden is er zo'n slechte pot basketball gespeeld en zelden keken er zoveel mensen. Ik heb slechts de highlights gezien, zo'n drie minuten, en mijn basketball-hart weent. Wat een tragische bedoening...

DOOR TIEL VAN DEN HEUVEL

De dunk van DWade op het eind van de clip met hoogtepunten vat samen wat er mis is met de wedstrijd. Tien vrienden gunnen elkaar alle ruimte op het veld om leuke acties te maken. Verdedigen is een scheldwoord en in plaats van de 'Bond tegen het Vloeken' heeft de NBA coaches aangesteld die mensen terecht wijzen. Als je ook maar een beetje inzet toont in het stoppen van anderen, mag je de bank onder je duur betaalde reet warm maken.

Toch had het weekend zijn charmes. Alleen de zondag was als een scheet tijdens een kaarsdiner. Ten eerste: Kevin Durant. MVP van de Rookie - Sophomore wedstrijd met een record aantal punten (46). Bill Simmons schreeft en spreekt regelmatig over hoe goed Durant is en hoe weinig we daar over meekrijgen. De man heeft een punt. Durant is één van de jongste spelers in de league en makkelijk in staat tot 30+ wedstrijden tegen respectabele teams. LeBron, Kobe, Jordan en andere grootheden hadden tijd nodig om te rijpen. Durant is net twintig en nu al elitair, om het zacht uit te drukken. Scary Stuff.

In de driepunters-wedstrijd is Jason Kapono onttroond en dat is altijd goed. Dynasty's gaan vervelen en een verse kop onder de kroon staat gewoon leuk. Dequan Cook is bij Miami bij vlagen kokend heet met zijn schotjes en het is leuk te zien dat hij het ook 'alleen' kan. Ik kan me voorstellen dat het makkelijker presteren is als je niet de go-to mijnheer bent, als je langs ene Dwyane Wade speelt. Met alle spotlights op je gericht en een run van één minuten om te laten zien dat je een scherpschutter bent, is het een ander verhaal. Cook bleef cool en overwon. Niets dan respect.Nate over Dwight, een '50' in mijn boekje (foto Andrew D. Bernstein/NBAE/Getty Images)

Dan de dunk-contest. Ik heb er iets mee. Ik kijk er elk jaar naar uit, maak elk jaar mijn voorspellingen en zinspelingen op wat er komen gaat en ik werd dit jaar niet teleur gesteld. Ten eerste heb ik spijt dat ik de voorspellingen niet gepost heb (ik dacht al dat Nate ging winnen) en ten tweede ben ik compleet verrast over de manier waarop. Rudy Fernandez bracht Spaanse 'flavor' in de wedstrijd en viel me 100% mee. Ik had verwacht dat hij alleen alley oopjes met Sergio Rodriguez zou doen maar hij was respectabel in wat hij deed en verdiende méér dan hij kreeg.

Dwight Howard ... Tja. Het was natuurlijk moeilijk zijn dunks van vorig jaar te toppen en eerlijk is eerlijk, het was niet helemaal geweldig wat hij deed. En Nate Robinson heeft lopen roepen dat hij 'al drie jaar aan een dunk werkte'. Nu weet ik niet welke dat was, maar die dunk over Howard was een '50' in mijn boekje. Robinson was verdiend winnaar, de kleine man heeft stijl.

3 opmerkingen:

 1. De dunkcontest meegevallen?

  Nate Robinson komt met dramatische dunks. Iemand tot twee keer toe als opstap gebruiken. Eerst was het Chandler volgens mij en vervolgens tilde hij zichzelf omhoog via Howard. De double pump 180 is een ingame dunk van een redelijke dunker.

  Fernandez vergat even dat een spektakel maken niet gaat met een shirt, dat niemand kent. Plaatsvervangende schaamte alom, nadat hij zijn shirt uit trok en de hele zaal muisstil bleef. Z'n dunks waren zeer matig. Hij mist duidelijk de atleticiteit om een geweldige dunk neer te zetten.

  Howard miste zijn dunks, maar liet duidelijk zien, als enige, over enige creativiteit te beschikken. De windmill onder de basket door, met "toss" is een zeer goede dunk. Dat hij een mega basket tevoorschijn weet te toveren is ook geniaal natuurlijk.

  Waar zijn de echte dunkers? Jamario Moon, Lebron James en misschien nog wat kleinere jongere mannen met hops: Bayless en Westbrook bijvoorbeeld. Dit was dramatisch. Een van de belabberdste dunkcontests die ik in tijden heb gezien. Als ik naar 2000 kijk is de inversed 360 windmill van Vince Carter nog steeds ongeëvenaard. Niemand die de hops/creativeit heeft om er wat leuks van te maken? Ik kan je zo een paar dunks noemen die je gegarandeerd een 50 opleveren en het publiek van de banken krijgt. Het is alleen jammer dat ik 1.85 ben, de sprongkracht mis en niet in de NBA speel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Karel,

  bedankt voor je reactie. Ik ben het met je eens dat het niet de beste contest ooit was (staat ook nergens...) maar ik vond het weer vermakelijk als altijd. Over Fernandez verschillen onze meningen. Die dunk onder het bord door was, ook al is hij niet meer origineel, één van de beste dunks op de avond.

  Volgend jaar LeBron James, zoals het er nu naar uitziet, dan kun jij je lol op ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen defense? Man, in de 1e helft van de ASG werd defense als nooit tevoren gespeeld... Als je alleen maar highlights kijkt, maar je zou eens hele wedstrijden moeten kijken. Kan niet snappen hoe je je mening basseert op alleen maar highlights...

  BeantwoordenVerwijderen

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport