Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

donderdag 19 februari 2009

[ NFL ] Combine 2009 van start

Gisteren is in de NFL de jaarlijkse combine begonnen. De nieuwe lichting potentiële Rookie's laat van 18 tot en met 24 februari zien wat ze in huis hebben. Ze worden getest op de vaardigheden in hun positie en er wordt door middel van fysieke tests gekeken hoe snel, sterk en explosief de eerstejaars zijn. Een korte uitleg.

Door Tiel van den Heuvel

Snelheid

Er zijn zes krachtproeven die je simpel gezien kunt onderdelen in kracht, explosiviteit en snelheid. De tests intrigreren me omdat ze nummers geven waar je je als aardse sporter zelf aan kunt meten. Begin daar echter niet aan als je geen deuk in je ego op wilt lopen. Die mannen zijn snel. Erg snel.

De 40 yard dash meet hoe snel de recruten 40 yards (een meter of 36) lopen. Er zijn er bij die er krap 4.2 seconden voor nodig hebben. Doe jezelf een lol en kijk hoe ver jij komt in vier seconden. Dat scheelt waarschijnlijk nogal. In de shuttle run lopen atleten in totaal 20 yards en veranderen daarbij twee keer van richting. Hier wordt naast snelheid dus ook het vermogen gemeten om af te remmen en zo snel mogelijk de andere kant op te rennen.

Explosiviteit

Explosiviteit is een mix van de kracht die je hebt en hoe snel je die kracht om weet te zetten, hoe efficiënt je dus bent in je bewegingen. En niets meet dat beter dan de three cone drill. Hierbij ren je voortdurend zeer korte afstanden en ben je continu bezig bochten te maken en van richting te veranderen. Niks dan acceleratie en versnellingen.De vertical jump legt zichzelf uit. Hoe hoog spring je uit stilstand? Dus geen hupje vooraf, plat op de voetjes en springen maar. Er zijn freaks bij in de combine die hoger dan een meter springen. Dat is smeriger dan iemand anders' snotje op jouw vingers. Ik vond mezelf een redelijke springer (70 centimeter mét aanloop) maar ik moest haast huilen toen ik die nummers zag. De broad jump is wat dat betreft meer van hetzelfde. Hoe vér spring je uit stilstand. Tien voet (drie meter) schijnt tot de mogelijkheden te behoren.

Kracht

Hoe vaak kun jij, beste lezer, 100 kg bankdrukken? Ik zou onthoofd worden als een Franse autoriteit tijdens de revolution, dat is één ding dat zeker is. Op de combine worden kracht én uithoudingsvermogen getest in deze proef. Vrijwel iedereen daar kan 100 kg wel een paar keer drukken. Wij (nouja, de scouts) zoeken naar mensen die het vaker dan 30 keer kunnen. Nasty.

Zes onderdelen die straks allemaal een winnaar hebben. Op Amerikaanse Topsport zijn we geïnteresseerd in de mannen die straks bovenaan de lijst staan. Wie zijn ze, waar komen ze vandaan en bij welke club ligt hun toekomst? Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport