Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

woensdag 4 februari 2009

[ NBA ] The Dutch-Watch

Het is vrij saai dat de enige twee Nederlanders in de NBA bij hetzelfde team, de Milwaukee Bucks, spelen. Je bekijkt maar één wedstrijd, of vaker één boxscore, om te zien wat Francisco Elson en Dan Gadzuric in hun laatste pot gepresteerd hebben. Aan de andere kant maakt deze constructie het vergelijken van deze 'Hollandse Trots'en makkelijker. De laatste tijd vindt er een schifting plaats in de rangorde, AmerikaanseTopsport is erbij om die voor u te beschrijven.

DOOR TIEL VAN DEN HEUVEL

Het spelen van 'Gadzillah' en 'Geico' (twee bijnamen zo absurd dat ze genoemd moeten worden) hangt af van het al dan niet aanwezig zijn van stercenter Andrew Bogut. Bogut is de laatste tijd vaak geblesseerd en dat geeft beide spelers de mogelijkheid het hout te betreden. Is 'Drew gezond en wel, dan is hij goed voor 35 minuten per wedstrijd en kan ziet (meestal) slechts één van de Nederlanders het daglicht. Tot voor kort was dat Gadzuric, die bij vlagen solide spel liet zien. Maar... Change was on the horizon.

Ik heb de Bucks niet veel aan het werk gezien maar de keren dat dat wél zo was, imponeerde Gadzuric enigszins. Aanvallend is het geen goud wat de man brengt maar verdedigend is hij op zijn minst een ruwe diamant. Blocks, rebounds en zijn presentie zijn bij vlagen heel nuttig voor de Bucks. Verder kan hij prima naast Bogut spelen omdat hij óók snel is. Zo kan hij de centers én powerforwards verdedigen en pressie van Bogut afhalen, die zijn energie dan méér in de aanval kan steken.Dan Gadzuric knokt weer om de tweede plaats in de centerdiepte (foto NBA.com)

Maar de laatste tijd stapelen de DNPCD's (Did Not Play, Coach's Decision) zich op voor Gadz en lijkt 'Cisco de voorkeur te krijgen. Gadzuric is uit de startende vijf verdwenen, Elson krijgt de kans. De reden ligt denk ik in het onvoorspelbare en onregelmatige spel van Gadzuric. De ene nacht maakt hij zijn zes miljoen per jaar bijna waard, de nacht erop is het huilen met de pet op. Francisco Elson speelt voor minder geld bijna hetzelfde spelletje, maar dan op constante basis.

Van Elson weet je dat hij voor vier of zes punten en eenzelfde aantal rebounds zorgt, als je hem voor een bepaalde tijd op het veld zet. Bij Gadzuric laat een double-double in 12 minuten zich opvolgen door een stunt van nul punten in 17 minuten (bijvoorbeeld). Die inconsistentie moet coach Skiles gek maken. En die leek de afgelopen wedstrijden eindelijk 'Cisco het hoofdknikje te geven en tegen Gadzuric te zeggen: 'Imponeer maar op de trainingen, voor nu mag je de bank warm houden.'

Waarom nu dit artikel? De afgelopen nacht vond er wellicht wederom een schifting plaats. Gadzuric speelde in de wedstrijd tegen de Nets in minder minuten véél efficiënter dan Elson. In de vijf voorgaande wedstrijden speelde hij zo'n tien minuten per wedstrijd, goed voor twee punten. De laatste drie wedstrijden scoorde hij één punt totaal in 26 maal 60 seconden. Het ziet er nog pijnlijker uit als je het zo schrijft. Maar afgelopen nacht kwam de Gadz die ooit een 20-20 scoorde weer opdagen; 18 minuten, 7 punten, 9 rebounds, een block en een steal. Good stuff.

De komende wedstrijden zal, indien Bogut nog niet gezond is, Elson nog wel blijven staan. Maar Gadzuric heeft in ieder geval laten weten dat de strijd om de tweede plek in de centerdiepte hervat is. Zoals al gezegd: AmerikaanseTopsport houdt u op de hoogte.

Meer artikelen van Tiel op powerforward.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport