Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

donderdag 12 februari 2009

[ NBA ] Ruilactie in volle gang

De trading deadline komt er aan. In de NBA mogen teameigenaars spelers ruilen als Albert Heijn voetbalplaatjes, als de salarissen min of meer op elkaar lijken. Eerder dan bij de eredivisie-stickers heeft de ruilactie echter een uiterste houdbaarheidsdatum; de eerder genoemde trading deadline. Tot 19 februari mag er geruild worden, daarna moeten teams het doen met het materiaal dat ze hebben. Kenners verwachten dat er grote namen van team en shirt gaan wisselen de komende dagen. Ik ben benieuwd.

Door Tiel van den Heuvel

Een overzicht van de spraakmakende trades op de deadline de afgelopen jaren leert dat er eigenlijk geen flikker gebeurt als het er op aan komt. Vorig jaar haalden de Cavaliers enkele stukken binnen (Delonte West, Wally Szczerbiak) die ze nu een mogelijk kampioen maken maar voor de rest is het eigenlijk weinig spraakmakend de afgelopen jaren. Echter, deze alinea is niet compleet zonder te vermelden dat op 24 februari 2005 Denver, met pijn in het hart, afscheid nam van Nikoloz Tskitishvili om Eduardo Najera terug te krijgen. Goede deal.

Rond de trading deadline gebeurt er wel méér overigens. Teams die vermoeden dat een superster niet tevreden is en wellicht weggaat zonder vervanging kunnen er voor kiezen hun franchise player te ruilen voor een nieuw geval met potentie. Teams die voelen dat het 'gewoon niet gaat werken' op deze manier of die salarissen willen dumpen voor de zomer van 2010 bellen zich ook suf. Daar wordt het dit jaar interessant.

Amare Stoudemire, Chris Bosh, Carlos Boozer. Grote namen, betere spelers en geen van allen veilig de komende dagen. Allen hebben namelijk door laten schemeren niet helemaal tevreden te zijn in respectievelijk Phoenix, Toronto en Utah. Andere teams die hun seizoen langzaam onder zich door voelen schuiven, ruiken kansen in de stank van desperatie die deze clubs hebben. Phoenix wil Stoudemire kwijt en hoe langer een deal uitblijft, des te slechtere spelers en/of contracten willen ze aannemen.Zien we Jermaine O'Neal over een paar weken in een ander tenue? (Foto Ron Turenne/NBAE via NBA.com/Getty Images)

Rasheed Wallace, Chris Kaman, Shawn Marion, Jermaine O'Neal en Allen Iverson zijn om andere redenen interessant. Zij zouden het niet erg vinden te blijven waar ze zitten maar hun teams hebben aspiraties die hoger of elders liggen dan wat zij kunnen bieden. 'Sheed en Iverson zijn deel van een Detroit team dat dit seizoen al heeft opgegeven. Hun contracten lopen af en zijn dus populair (2010, weten we nog?), waardoor Detroit mogelijk leuke aanbiedingen krijgt. Marion zit ook in het laatste jaar van zijn goedbetaalde baantje. Teams willen die miljoenen van hun loonlijst schrappen om ruimte te maken de sterren van nu naar 'stad X' te trekken. O'Neal zie ik best naar Miami gaan in een ruil die om Marion draait. Hoewel vaak tegengesproken, zie ik het werken voor beide teams.

Er gaat geruild worden, dat staat vast. Verwacht echter niet de storm die in het weerbericht van de NBA voorspeld wordt. Voor elke reden dat iemand zou moeten gaan kun je ook een reden geven waarom ze zouden moeten blijven, of waarom teams ze niet aan zouden willen trekken. Is Amare wel zo goed buiten de cultuur van Phoenix? Is Shawn Marion's aftakeling niet het product van Miami maar van een lijf dat niet meer zo explosief is? Wil je de kans nemen Chris Bosh gewoon te behouden omdat hij een 'good guy' is die gewoon zijn hele leven een Raptor wil blijven? We gaan het zien, we houden je op de hoogte. Mijn gok is echter dat het niet veel spannender gaat worden dan Morrison naar de Los Angelas Lakers. De laatste keer dat ze daar zo'n bad-ass moustache hebben gezien was in de finale Bird - Magic.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport