Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

vrijdag 6 februari 2009

[ NBA ] Carnaval in de NBA

Carnaval is in het zuiden des lands. Carnaval, een feest dat zich laat kenmerken door gezelligheid. Gek doen, natgeregend door het gure februariweer en een vier dagen durende bierdouche. Carnaval, het feest van creativiteit en een bult inspiratie ook. En dit jaar waait de gekheid voor het eerst ook over naar Amerika, waar enkele prominente NBA'ers hebben laten weten ook verkleed de straten op te gaan.

DOOR TIEL VAN DEN HEUVEL

Chris Paul, dief

'Ik heb bij de Piet Kerkhof een bandietenpak gekocht', aldus Chris Paul, de nummer drie van de New Orleans Hornets. De geblesseerde Paul legt zijn keuze uit: 'Als onbetwist leider in steals was mijn outfit zo gekozen.' Verder lijkt CP3 op iets subtielere wijze een tweede boodschap te hebben. Zijn zwart-wit gestreepte kostuum brengt een 'dankjewel' naar alle fans wiens harten hij heeft gestolen.

Ron Artest, Dracula

Ron Artest is een 'bad guy' tegen wil en dank. Prins Dracul, heerser in een reeds lang vergeten tijdperk, was dat ook. Toen zijn Elizabetha stierf verdoemde hij zichzelf in zijn kasteen in Transilvanie door een kruis met zijn zwaard te doorboren. Dracul was verbannen tot een leven in de schaduw door één moment van onoplettendheid.

'The Palice of Auburn Hills' is Artest's kasteel, zijn moment van onoplettendheid een directe rechtse op het gezicht van de knaap die bier over RonRon gooide. En sindsdien (het is jaren geleden!) wordt Artest, de zelfbenoemd TruWarrior, verafschuwd. Van binnen een romanticus met liefde voor het spel, maar hij kan niks goeds doen. Fans van de Rockets vinden de outfit trouwens ook treffend, zij het om andere redenen: 'Ron zuigt regelmatig onze wil om te leven weg en af en toe kunnen wij zijn bloed ook wel drinken.'

Nate Robinson, Pimp

Is er een 'smoother' mannetje in de NBA dan Nate Robinson? Voordat ik antwoord geef op deze vraag moet ik, ook voor mezelf, even rechtzetten wat ik van de man denk. Vroeger (maanden terug) was ik een hater. Nu ben ik een 'believer' in de kleine man. En de redenen zijn eigenlijk meteen wat hem tot een P.I.M.P. maakt.

Nate Robinson heeft onmiskenbare 'swag', de onvertaalbare term die door de Wizards vaak gebruikt worden om zichzelf te beschrijven. De attitude die in het nummer 'Coke op Gas' van Kempi en z'n maten wordt omschreven als: 'Pakken wat je pakken kan, dus pakken we pakken man // Lopen over straat met een gevoel van WAT HAD JE DAN?!?' Dat dus. Nate Robinson is de kleinste boy in de NBA en hij straalt uit dat hij voor niemand bang is.

Hij heeft Yao Ming uitgeblockt! Iemand die een halve meter groter is! Dat is, voor mij, uitgeblokt worden door iemand van 1.30 meter. Dan ben je tien jaar oud ofzo. Ondenkbaar. Als het mij zou gebeuren zou ik nooit meer basketballen. Nooit. Verder heeft Nate ooit tien rebounds gehad, tien assists gehad en een ziekelijke 45 punten gescoord. Hij is dus theoretisch gezien in staat een tripple double neer te zetten, wat één van de bruutste prestaties op een NBA-veld ooit zou zijn.

Sam Cassell, Gollum

'The precious...' M'n maatje Yves heeft een gemene Gollum imitatie en hij inspireerde me tot dit stukje. Welke speler heeft als geen ander de illustere ring nagejaagd? Enig criterium in deze is dat het deze speler in zijn vroege jaren gelukt moet zijn een ring te bemachtigen maar dat hij tegen het eind van zijn leven of loopbaan een nieuw exemplaar wel kan vergeten.

Sam Cassell won in 1980 ofzo zijn ring bij Houston en heeft er daarna alles aan gedaan het trucje te herhalen. Hoogtepunt in deze jacht naar het juweel was het contract dat hij dit jaar nog tekende bij de Boston Celtics. Sam! Je hebt een leuke carriere gehad maar niemand zit er op te wachten dat je nog op het veld verschijnt. Dat doet hij dan ook niet, Boston heeft hem vooral gehaald vanwege zijn kwaliteiten in de kleedkamer. Over cliché's gesproken.

Matt Barnes, zigeuner

Matt Barnes heeft de wereld gezien. Ahem. Heeft u even? Gedraft door de Memphis Grizzlies, geruild naar de Cleveland Cavaliers en vervolgens via de Los Angeles Clippers, Sacramento Kings, New York Knicks, Philadelphia 76ers en de Golden State Warriors bij de Phoenix Suns beland. In zijn zevende seizoen speelt hij voor zijn achtste team. Yikes.

De NBA zit vol met mannen die van team wisselen alsof het een vers paar boxershorts is, maar Barnes maakt het echt te bont. Hij trekt door de USA als een hippiebusje met Chris Andersen achter het stuur. Dat, en ik zie hem dit ook graag een keer doen.

Binnenkort deel II in deze reeks op powerforward.nl! Houdt deze site in de gaten voor nog een update en ben niet bang suggesties toe te voegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport