Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

dinsdag 13 januari 2009

[NHL] Jaaroverzicht 2008 - deel II

Het seizoen 2007-2008 leverde de Detroit Red Wings als Stanley Cup kampioen op, na een finale tegen de Pittsburgh Penguins. Vreugde in Michigan, teleurstelling in Pittsburgh. Maar de NHL staat nooit stil. Enkele dagen nadat de strijd om Lord Stanley werd beslecht, werden de awards al weer uitgereikt. Ook was er later in maand al weer de entry draft.

DOOR HARRY WEERTS

De NHL awards werden donderdag 12 juni vergeven in het Elgin Theatre in Toronto. Het was niet verwonderlijk dat spelers van de kersverse kampioen Detroit Red Wings veelvuldig in de prijzen vielen. De grote winnaar was echter Alexander Ovechkin.

Een overzicht van de winnaars van de NHL awards:

Hart Trophy (MVP volgens de NHL): Alexander Ovechkin, Washington Capitals
Art Ross Trophy (topscorer): Alexander Ovechkin, Washington Capitals
Vezina Trophy (beste goalie): Martin Brodeur, New Jersey Devils
Norris Trophy (beste defenceman): Nick Lidstrom, Detroit Red Wings
Calder Trophy (beste rookie): Patrick Kane, Chicago Blackhawks
Lady Byng Trophy (grootste gentleman): Pavel Datsyuk, Detroit Red Wings
Selke Trophy (beste defensieve forward): Pavel Datsyuk, Detroit Red Wings
Jack Adams Award (beste coach): Bruce Boudreau, Washington Capitals
Masterton Trophy (doorzettingsvermogen in de sport): Jason Blake, Toronto Maple Leafs
Lester B. Pearson Award (MVP volgens de spelersvakbond): Alexander Ovechkin, Washington Capitals


Op 7 april werd de draft lottery bekend gemaakt. Er waren geen wijzigingen ten opzichte van de volgorde conform de stand in de NHL (de draft order wordt bepaald op grond van de stand in de reguliere competitie, in omgekeerde volgorde. Met andere woorden: het slechtste team mag als eerste kiezen, het op een na slechtste als tweede enzovoorts). De Tampa Bay Lightning had de first pick, daarna de Los Angeles Kings en vervolgens de Atlanta Thrashers. De draft had op 20 en 21 juni plaats.

Tampa Bay koos de Canadees Steven Stamkos (center) van het college team Sarnia Sting als first pick overall. De LA Kings legden verdediger Drew Doughty (eveneens een Canadees) van Guelph Storm vast. De Atlanta Thrashers kozen de Amerikaanse verdediger Zach Bogosian van de Peterborough Petes.

Een totaal overzicht van de draft is hier te vinden.Een opmerkelijke move die in de zomer plaatsvond was het verkassen van de Slowaakse vedette Marian Hossa (30) naar de Detroit Red Wings. De man die namens de Penguins twaalf keer scoorde in de play-offs en veertien assists voor zijn rekening nam, tekende bij de ploeg uit Motown een contract voor een jaar ter waarde van 7,45 miljoen dollar. Naar verluid wees de international van Slowakije een lucratiever aanbod van de Edmonton Oilers af. Hossa heeft ondertussen aardig zijn draai gevonden bij de Wings. Hij kwam tot nog toe ruim veertig keer in actie. 21 keer wist hij het net te vinden en ook wist hij een gelijk aantal assists te verzorgen.

Het nieuwe seizoen ging begin oktober van start met een 'premiere' in Praag. De Tampa Bay Lightning en de New York Rangers namen het twee keer tegen elkaar op in de Tsjechische hoofdstad. De ploeg uit NY won beide ontmoetingen. In Zweden speelden de Pittsburgh Penguins en de Ottawa Senators tweemaal tegen elkaar. Deze ontmoetingen in Europa worden vooral vanuit commercieel opzicht georganiseerd en moeten de NHL verder populariseren buiten Noord-Amerika.

Het seizoen 2008-2009 is inmiddels 'in full swing'. In het oosten is het teleurstellende optreden van de Penguins opmerkelijk. De ploeg uit staalstad Pittsburgh staat tot nu toe op 20 keer winst en negentien keer verlies. Daarmee staat het 10e van de Eastern Conference en is het allesbehalve zeker van post season. De sterkste ploeg van het oosten is momenteel de Boston Bruins, gevolgd door de Washington Capitals.

In het westen maken de San Jose Sharks en de Detroit Red Wings de dienst uit. De opmerkelijke tegenvallers zijn de Dallas Stars. Vorig jaar nog finalist van de western conference, momenteel de op drie na zwakste ploeg van de westelijke afdeling. Namens de Texanen maakte vooral Sean Avery dit seizoen naam, met zijn opmerkingen over exen.

In 2009 gebeurt er zeker weer veel op de ijsbanen. 2008 was in ieder geval een bewogen jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport