Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

zaterdag 24 januari 2009

[NBA] Detroit een team van niets

Met de Detroit Pistons wist je in het verleden altijd waar je aan toe was. Het was altijd een heel goed verdedigend team, waarbij het lange aanvallen speelde en door middel van veel passen naar de beste kans zocht. Dit seizoen is dat compleet veranderd. Dit komt niet alleen door de nieuwe coach, Michael Curry, maar ook door de trade van Chauncey Billups voor Allen Iverson. De Pistons zijn onherkenbaar geworden en blinken eigenlijk nergens meer in uit.


Allen Iverson. Foto: AP Photo/Bill Kostroun

De Pistons haalden vorig jaar voor de zesde keer op rij de finale van de Eastern Conference en verloren hier van de latere kampioen Boston Celtics. GM Joe Dumars kondigde na de nederlaag al aan dat het van plan was de zomer te gebruiken om enkele veranderingen in het team door te voeren. De zomer ging echter voorbij zonder dat Detroit aansprekende free-agents aan kon trekken of spelers kon ruilen met andere clubs. Dus begon het seizoen met hetzelfde team als vorig jaar, dat dus een kampioenskandidaat was.

Na een paar wedstrijden besloot Dumars toch om een grote trade door te voeren. Chauncey Billups en Antonio McDyess gingen naar de Denver Nuggets en daarvoor in de plaats kwam Allen Iverson. McDyess zag zijn contract gelijk afgekocht worden door de Nuggets en dertig dagen later tekende hij opnieuw bij de Detroit Pistons. Dus eigenlijk hebben alleen Billups en Iverson van team geruild.
Al snel bleek dat de Nuggets in deze ruil de betere speler hebben gekregen. De Nuggets spelen dit seizoen boven verwachting en lijken een zekerheid voor een play-off plaats. Ook Detroit gaat in het oosten de play-offs wel halen, maar zijn lang geen kampioenskandidaat meer. Met Billups is de belangrijkste speler van de Pistons vertrokken. De pointguard was de leider van de ploeg en zorgde er voor dat het team draaide. De trade zorgde ervoor dat talent Rodney Stuckey de nieuwe pointguard kon worden, maar hij mist duidelijk nog de ervaring van Billups en kan het team niet op sleeptouw nemen.

Richard Hamilton en Rasheed Wallace. Foto: Jazznewz.com


Het starten van Billups zorgt er voor dat er ook op andere posities geschoven moest worden. Iverson haal je niet voor niets en is iemand die nog uitstekend kan scoren. Hamilton was de startende SG, maar werd opgeschoven naar de SF-spot. Dit werkte niet en sinds woensdag komt Hamilton van de bank. Het grootste gevolg van al dit schuiven is vooral dat de verdediging van de Pistons niet meer is zoals het was. Dat bleek gisteren ook weer in de wedstrijd tegen Dallas. De Mavericks zijn net als de Pistons een team dat over zijn top heen is en in het westen zelfs hard moet werken om de play-offs te halen. Deze ploeg kon tegen de Pistons in de eerste helft 65 procent van haar schoten maken en in de eerste helft 65 punten scoren.

Ook aanvallend leek het nergens op wat de Pistons lieten zien. Veel turnovers en veel één tegen één aanvallen en niet meer de vloeiende aanvallen van het verleden. Stuckey en Iverson zijn spelers die graag penetreren en hun eigen kans creëren. Medespelers staan hierdoor vaak stil en als een drive niet lukt kunnen Stuckey en Iverson hun ploeggenoten niet altijd vinden, wat weer leidt tot veel turnovers.

Verder is te merken dat coach Michael Curry nog weinig ervaring heeft, want hij is er in de maanden met Iverson nog steeds niet geslaagd de optimale rotatie te vinden. Iverson is gewend meer dan veertig minuten te spelen en zat gisteren tegen Dallas in de eerste helft tien minuten achter elkaar op de bank. Voor hem is het dus moeilijk een ritme te vinden. Mede daardoor was Iverson in de eerste helft goed voor slechts twee punten. Onbegrijpelijk is het dat Iverson niet meer minuten als backup van Stuckey kon spelen, zodat hij zijn ritme houdt en zijn aanvallende kwaliteiten kan gebruiken.

Detroit heeft nog steeds voldoende individuele kwaliteiten om de play-offs te halen, maar ze zullen geen serie winnen van Boston, Cleveland of Orlando. De ploeg heeft niet meer de verdedigende kwaliteiten om een tegenstander een hele serie af te stoppen en mist de aanvallende kwaliteiten om de verdedigende tekortkomingen te compenseren. Het is niet meer duidelijk waar Detroit voor staat, eigenlijk is het team van niets.

Nu hoeft dit voor de toekomst van de Pistons geen probleem te zijn. De contracten van Wallace, Iverson en McDyess lopen na dit seizoen af, waardoor de Pistons ineens over veel capspace beschikken. Ze kunnen dus een top free-agent aantrekken. Met het oog op de komende zomers is dat natuurlijk erg gunstig, maar de vraag is of Dumars ook een topspeler kan overhalen om naar de Pistons te komen. Detroit is maar een lelijke industriestad, waar het in de winter ook nog eens koud is. Niet de meest ideale plek om te leven. Vandaar dat topspelers in het verleden altijd Detroit verlieten en niet naar Motown kwamen. Grant Hill en Tracy McGrady waren hier de laatste voorbeelden van. Aan Dumars dus de zware taak om er voor te zorgen dat er een nieuwe topper naar Detroit komt.

Grootste kans voor de GM om dit te bereiken is echter een trade. Over een maand is de deadline pas, dus Dumars heeft nog even om de aflopende contracten van Iverson en Wallace te gebruiken om een topper te halen. De naam van Carlos Boozer wordt genoemd, maar de speler van Utah is nu geblesseerd, dus is het de vraag of de Pistons dat risico durven nemen. Aan de andere kant: zoals het nu gaat wordt het zeker niets dit seizoen, dus de kans is groot dat Dumars nog iets gaat doen de komende maand. De situatie in Detroit is zeker iets om in de gaten te houden, want Motown is niet meer gewend om te verliezen. Tenminste, als het team niet de naam Lions draagt tenminste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport