Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

zaterdag 31 januari 2009

[ NFL ] The Dark Tower

Een soort van stijloefening dit keer. Referenties en overlap zoeken waar die er misschien op het eerste gezicht niet zijn. Een beetje uitleg, en daarna een verhaal wat, hopelijk, enigszins coherent en inzichtelijk is. In dit stuk een uitleg. Over hoe het lot en de kracht van binnen, de uitkomst van het rad des levens kunnen bepalen. Ka, Ka-Tet en Khef.

DOOR TIEL VAN DEN HEUVEL

"Ka... signifies life-force, consciousness, duty and destiny. In the vulgate, or low speech, it also means a place to which an individual must go."


Ka, Ka-Tet en Khef zijn termen uit de 'high speech' die grootmeester Stephen King bedacht voor zijn epische serie over De Donkere Toren, The Dark Tower. Ka is je lotsbestemming, een onpartijdig wiel dat soms positief, soms negatief draait en je leven beïnvloedt. Ka zorgt ervoor dat voor quarterbacks soms ballen wél, en soms niet worden gevangen, of dat een bal stuitert na een bijna-interceptie ('incompleted pass') of gevangen wordt voor de pick. De levenskracht die ka is, maakte het bijvoorbeeld voor Jake Delhomme onmogelijk iets goed te doen, in de halve conference finals die de Cardinals naar hun strijd tegen de Eagles brachten. Ka wíl dat de Cards of de Steelers er zondag met de winst vandoor gaat. Wiens betekenis van leven is sterker?

A ka-tet is a group of beings brought together by ka. "We are ka-tet. We are one from many," says Roland Deschain on the day before the Battle of Algul Siento.

De Cardinals zijn in deze tijd en ruimte met een duidelijk doel bij elkaar gezet. Ka-Tet maakt hun tijd, nu, het afgelopen seizoen, betekenisvol in het grotere plan des levens. Ka kent geen goed of slecht, waarmee Ka-thet ook een groep mensen met kwade bedoelingen kan zijn. Toen Mohamed Atta al-Sayed en de zijnen op 11 september 2001 hun Ka-Tet op een noodlottige manier aan die van duizenden anderen verbonden, was dat het werk van Ka, het lot. Op eenzelfde, iets minder wrange manier komt er een showdown tussen de Cards (de goeien, voor het gemak) en de Steelers. Ook zij zijn op hun manier Ka-Tet en zouden wel eens voor een onwelkome verrassingen kunnen zorgen. Ik ben in de serie van The Dark Tower pas bij het derde boek, volledig verslaafd inmiddels, en nog een verband dat ik kan trekken is dat ik van beiden hoop dat het goed afloopt.

Khef: Literally the water of life. It is basically the life force of ka. It's where ka meets the soul.

Wiens Khef is het sterkst, komende zondag? We hebben al gezien dat Kurt Warner's Khef die van een scherpschutter is. Warner's water van het leven is ijswater. De man gaat passes leveren die niet rechter hadden kunnen lopen als ze uit een kanon geschoten waren. Ondertussen zal Larry Fitzgerald deze overwinningskogels maar al te graag opvangen. Zijn Khef dwingt hem daartoe en Ka zorgt ervoor dat het hem lukt. Ondertussen doet Polamalu met denken aan de 'ageless stranger' uit King's series. Hij is de slechterik waar ik nog niet veel van weet, maar aan het eind van boek drie (de conference finals) is me al pijnlijk duidelijk dat we nog veel van hem gaan zien. Ook Ka: Terwijl ik dit schrijf, écht terwijl en niet tien minuten terug ofzo, heeft Dameshek op ESPN.com op zijn podcast het over John Coffey, een ander figuur uit één van King's werken.

Dat kan geen toeval zijn, pure Ka die me laat weten in het juiste pad van 'the Beam' te zitten die naaar de Toren en alle oplossingen voor mijn problemen leidt. Ik voel me goed over mijn voorspelling: Cards - Steelers: 24 - 20.

Méér verhalen van Tiel op powerforward.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport