Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

woensdag 7 januari 2009

[College Football] 'National Championship Game'

Een van de opvallendste uitspraken die Barack Obama in zijn verkiezingscampagne deed ging niet over Irak, Afghanistan of de kredietcrisis. Nee Obama is een groot voorstander van een play-offs voor het college football. En het liefst gisteren nog. Deze zal er echter voor dit jaar niet meer komen, waardoor het nu al zeker is dat er dit jaar geen onbetwiste kampioen zal zijn. Florida en Oklahoma spelen morgen wel in de National Championship Game, maar wat nu de beste college is? De winnaar van deze wedstrijd? Utah? Of toch Texas? Een discussie waar nooit een einde aan zal komen.

Door Chris van Dijk

Het is voor mij onbegrijpelijk hoe het college football niet met een onbetwiste kampioen kan komen. Natuurlijk heb je ook voor het winnen in de play-offs geluk nodig, maar een afvalsysteem is in ieder geval objectief. In college football ontbreekt dit en dit systeem roept meer vragen op dan het beantwoord.


Utah is de verrassende winnaar van de Sugar Bowl
Foto: Havasu News

Want wat moet Utah nog meer doen om zich te bewijzen? Het is de enige collegeploeg die al haar wedstrijden wist te winnen. Omdat de universiteit niet in een van de grote conferences speelt wordt de ploeg echter niet uitgenodigd voor de grote finale, maar wordt er voor andere teams gekozen die dit seizoen al een keer verloren.

De reden van deze keuze is het BCS systeem. Deze computerformule berekent welke ploeg volgens de gestelde criteria het sterkste van het land is. Hier komt wekelijks een top 25 uit. Utah klom in de loop van het seizoen op tot de zesde plaats, ondanks dat het alle wedstrijden won. Nadeel voor het team is zoals gezegd dat het uitkomt in de Mountain West Conference.

Utah kreeg als troostprijs een deelname aan de Sugar Bowl. Hierin moest het aantreden tegen Alabama. Deze sterke ploeg won ook alle wedstrijden in het reguliere seizoen en stond vijf weken lang bovenaan in de BCS-ranking tot het in de SEC-title game met 31-20 verloor van Florida. Hierdoor kreeg Alabama een ticket voor de Sugar Bowl. Van te voren was de verwachting dat Utah geen partij zou zijn voor een topteam uit een van de topconferences. Het tegendeel bleek echter waar. Alabama was geen partij voor Utah, en Utah won met 31-17, inderdaad een grotere marge dan Florida bereikte tegen Alabama.

Door de zege in de Sugar Bowl is het nu al zeker dat Utah de enige ploeg is die dit jaar ongeslagen blijft en volgens veel volgers is het ook de sterkste ploeg van het seizoen. Een titel die de winnaar van de wedstrijd van morgen ongetwijfeld ook zal claimen. Er is voor Utah nog een kans. Dat is de poll van de American Press. Voor de overzichtelijkheid hebben verschillende Amerikaanse media hun eigen ranking van de college football teams. De AP komt na alle bowlwedstrijden met een nieuwe ranking. Nu Utah bewezen heeft dat het ook van een grote college kan winnen, maakt deze ploeg zeker nog kans op deze prestigieuze titel.


Oklahoma in actie tegen Texas
Foto: LA Times

Naast Florida en Oklahoma als deelnemers aan National Championship Game en Utah is er verbazingwekkend genoeg nog een vierde ploeg die kans maakt op de eerste plaats in deze poll. Namelijk Texas. De Longhorns stonden lange tijd bovenaan in de rankings tot het van Texas Tech verloor. De keuze tot deelname aan de National Championship Game ging tussen Texas en Oklahoma, waarbij de verschillen heel klein waren. Texas had het onderlinge duel namelijk gewonnen en allebei de universiteiten hadden slechts één nederlaag geleden. De keuze viel op Oklahoma omdat ook Texas Tech één nederlaag had en het directe onderlinge resultaat de doorslag niet kan geven. Na de National Championship Game kan dit wel zo zijn.

Als Florida wint hebben Texas en Oklahoma geen argumenten meer, maar als Oklahoma morgenavond wint, heeft het net als Texas maar één nederlaag over het hele seizoen. En kan Texas aanvoeren dat het door de onderlinge zege, op neutraal terrein, de beste van de twee is. En dus de beste van allemaal. Om het overzichtelijk te maken. Een oplossing als March Madness is in mijn ogen de beste oplossing. De zestien beste teams in een play-off format. Natuurlijk zullen er ook dan discussies zijn over welke ploegen wel en niet een plaats verdienen, maar in een dergelijk systeem zullen Utah, Florida, Oklahoma en Texas zich zeker plaatsen. Dan kunnen deze ploegen het uiteindelijk uitvechten op de plek waar het hoort. Op het veld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport