Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Doorzoek deze site
Aangepast zoeken

woensdag 1 april 2009

[ NASCAR ] Johnson wint op Martinsville

Regerend kampioen Jimmy Johnson wint zijn eerste race van dit seizoen. De kwalificatie was op de zaterdag niet doorgegaan vanwege het slechte weer, dus was de stand in het kampioenschap ook de startopstelling. Johnson had in het begin van de race geen goede afstelling van zijn wagen, maar op Martinsville veranderen de baan en de omstandigheden zeer snel. Alle coureurs moeten de auto steeds veranderen tijdens de pitstops, en dat deed Johnson samen met zijn crew chief Chad Knaus het beste van iedereen.

Door Marcel Butink

Het begin van de wedstrijd werd gedomineerd door Jef Gordon, de tweede helft van de wedstrijd was het Danny Hamlin die lang op kop reed. Maar pas helemaal aan het einde kwam Johnson naar voren en hij had een perfecte wagen om de race te winnen. Dat het team van Johnson een top team is bewezen ze bij de laatste pitstop, die zo snel was dat Johnson Hamlin voorbij reed.

Hamlin gaf zich niet zomaar gewonnen en pakte in de 456e ronde met een geweldige restart de koppositie terug. De 500 ronden tellende race kende een geweldig spannende ontknoping. Johnson gaf in de 485e ronde een klein tikje op de achterkant van Hamlin waardoor hij er langs kon en uiteindelijk de wedstrijd won. Hamlin eindigde nog wel op de 2e plaats. Hamlin gaf na de wedstrijd aan geen probleem te hebben hoe Johnson hem aantikte, hij 'had waarschijnlijk precies hetzelfde gedaan', aldus het sportieve antwoord van Hamlin.

Hamlin ging 296 ronden aan de leiding. Het was de zesde zege voor Johnson op Martinsville. Voor Hendrick Motorsports was het precies 25 jaar geleden dat ze hun eerste overwinning haalden, ook op Martinsville. De teller staat nu op 176 overwinningen en 18 daarvan op Martinsville. Ook een goede race was er voor het nieuwe Stewart/Haas team, Tony Stewart werd zelf derde en Ryan Newman zesde.

Kyle Busch die de vorige wedstrijd nog domineerde had een moeilijke race en eindigde uiteindelijk op de 24e plaats. Voormalig formule 1 coureur Scott Speed had de pech dat hij door Kyle Busch van de baan werd getikt en de auto zwaar beschadigd raakte. Speed werd 39e en viel hierdoor uit de top 35, en moet zich dus voor de volgende race op Texas goed kwalificeren om mee te mogen doen in de race. De coureurs in de top 35 doen altijd mee in de race. De teams gaan nu richting Texas voor de race van zondag, kijken of Hamlin na tweemaal een tweede plaats nu wel de overwinnig kan halen.

Dit is het tweede artikel dat Marcel Butink voor AmerikaanseTopsport over NASCAR schrijft. Geïnteresseerde lezers die in de pen kruipen, dat zien we graag! amerikaansetopsport@gmail.com