Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

vrijdag 25 december 2009

[ NBA ] Vijf verhaallijnen voor 2010 (deel 1)

Wat maakt een preview voor een jaar anders dan een vooruitblik op een seizoen? Off season praatjes. Dat was het, plus het feit dat ik nu meer weet dan een paar maanden terug. In de stukken van de komende dagen zul je niks lezen over hoe slecht de Kings en de Grizzlies wel niet zijn en ik ga niet twijfelen aan de kracht van Boston. Met nieuwe kennis, nieuwe 'homer'-gedachten, presenteer ik nu: De top vijf verhaallijnen voor 2010.

Geschiedenis voor New Jersey?

De New Jersey Nets gaan 2010 in met hooguit drie of vier wins. Ze staan nu 2-27 en winnen daarmee een krappe zeven procent van hun wedstrijden. Op het moment hebben ze de slechtste seizoenstart ooit. De 1972-1973 76'ers zijn het team met het slechtste record ooit (9-73) en zelfs zij begonnen met vijftig procent meer 'wins' in het eerste kalenderjaar (3-26).
Ik kan niet zeggen dat ik hóóp dat New Jersey maar acht (of minder) wins haalt. Het verkracht de talenten van Brook Lopez, Chris Douglas-Roberts en Devin Harris om zo'n seizoen mee te moeten maken. Ik verwacht ook niet dat het gaat gebeuren: Teams rusten voor de play offs en zijn nooit volledig scherp aan het eind van het seizoen. Het is gemakkelijker dan vroeger (denk ik) om wins te sprokkelen. Tel daarbij op dat de jonge gasten van de Nets over een paar maanden ook weer wat wijzer zijn, dan lijken tien wins ineens zo ver niet meer.
Wat doet het in 2010 met New Jersey? Een hoge draftpick, een mogelijke verhuizing naar Brooklyn en een zooi geld om free agents mee aan te trekken.
Dit wordt het jaar waarin -tig andere teams (Minnesota, New York, Miami en New Jersey zijn er maar een paar) die er achter komen of het werkt om een paar jaar weg te gooien om in de toekomst iets op te bouwen. De teams hierboven sparen allemaal voor volgend jaar en zullen verschillende resultaten boeken:

1. Miami: Leuke stad, geniale General Manager in Pat Riley en een superster die nergens heen gaat. De Heat hebben volgend jaar genoeg geld om een klein land te kopen: Free Agents willen graag bij Dwyane Wade aan het strand wonen en met hem kampioenschappen winnen. Chris Bosh, Amare Stoudemire, ik zie het best gebeuren.

2. New York, New Jersey: De oostkust van Amerika wordt bedrogen als de vrouw van Tiger Woods wanneer geen enkele grote naam besluit te tekenen bij deze wan-clubs. Is dat een woord? Waarom zou LeBron (of Wade, of Bosh) naar een stad komen die hun toeschouwers al jaren in het gezicht spuugt? Als het gedrag van de 'front offices' van de laatste jaren een maatstaf is voor daden in de toekomst, en dat zou je toch denken, dan ga je toch niet naar deze steden? New York en New Jersey doen er volgend jaar weer niet toe.

3. Minnesota: Minny zit in een luxe positie die tegelijk een benauwde situatie is. Allereerst zijn zij op alle manieren, behalve op papier, net zo slecht als New Jersey. Twee van hun zes 'wins' kwamen tegen de Nets: Als New Jersey die potten had gepakt waren de rollen nu misschien omgedraaid.
Minnesota heeft het geluk dat zij kunnen toekijken hoe New York en New Jersey het er vanaf brengen in de zomer. Minny wordt pas een echte speler als zij duidelijkheid hebben over Ricky Rubio: Als hij komt hebben ze een prachtig schaakstuk om met Kevin Love en Al Jefferson een heerlijk team neer te zetten. Deze zomer kan Minny rustig blijven. Lukt het de eerder genoemde teams om voor hun tanken beloond te worden? Verwacht dan een drama bij de Timberwolves in de tweede helft van 2010. Blijken ze er niet toe in staat? Dan gaat de club eerder op de schop, Oklahoma-style. En dat brengt me bij:

Play offs voor Oklahoma City?

Een bestsellerauteur met verstand van managerzaken zou een boek moeten schrijven over hoe de Oklahoma City Thunder zijn opgebouwd. Wat heel veel teams maar niet wil lukken is in Oklahoma binnen een paar jaar gerealiseerd: Een respectabel team neerzetten met jonge, hongerige gasten die over twee, drie jaar de top van NBA bereikt hebben. Het enige dat de toekomst van de Thunder rooskleuriger zou kunnen maken is een droomwens van LeBron om 'voor Kevin Durant te spelen' en een dodelijk ongeluk met een Lakers-bus.

Oklahoma heeft één jaar ingezet op jonge knaapjes en toen (vorig jaar) 23 wedstrijden gewonnen. Dat hadden er naar schatting 45 kunnen zijn als de onervaren Kevin Durant, Jeff Green en Brian Westbrook wat oude rotten hadden gehad die ze wijzer hadden gemaakt in de game. Coaching staff en het grote kantoor van de Thunder besloten echter deze drie sterren, aangevuld met wat rolspelers, in hun sop gaar te laten koken. De Thunder verloren veel hartenbrekers maar kwamen wél aangesterkt uit het seizoen. Resultaat: Dit jaar zijn ze een .500 team dat, als ze zo door blijven gaan, mee kan doen om de achtste play off plaats.

Ik ga niet beweren dat de Thunder de grootste spelers in de zomer worden, maar ze staan voor veertig miljoen in de boeken volgend jaar en hebben daarmee wél de ruimte om een ster aan te trekken. Er zijn véél ontevreden spelers op het moment en er kunnen best spelers zijn die denken: Ik teken voor drie jaar bij een team met een verrekte hoog plafond. Tweede viool spelen achter Kevin Durant is op dit moment niks slechter dan achter LeBron, Wade of Carmelo, als je het mij vraagt. Met het verschil dat je van de Thunder wéét hoe de komende drie jaar er uit zien: Wins. Heel. Veel. Wins.

1 opmerking:

 1. Record 85-36

  Ben ook erg benieuwd naar dat stukje van die lezer! Kerstnacht was erg leuk, dus ben benieuwd!

  Daarnaast zie ik NJ ook niet zover zakken. Lopez of Harris krijgen echt wel dr hele goede wedstrijden en dan is het nog niet makkelijk voor veel teams.
  Daarnaast ben ik echt een groot fan van Oklahoma! Love it! Ik zie ze graag 7e of 8e worden in de race for playoffs. Een eerste ronde tegen de Lakers of Nuggets zal dan een hele leuke serie kunnen worden.

  Voorspellingen: Mag wel weer eens
  milwaukee@CHARLOTTE
  OKLAHOMA@Newjersey
  Washington@MEMPHIS
  LAKERS@Phoenix
  Philadelphia@PORTLAND
  DENVER@Sacremento

  BeantwoordenVerwijderen

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport