Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den Heuvel



Doorzoek deze site
Aangepast zoeken

dinsdag 19 mei 2009

[NHL] De play-offs in het Westen

De play-offs in de Western Conference kenden dit seizoen tot zover een aantal spectaculaire clashes. Titelverdediger Detroit zet een nieuwe aanval in op de Stanley Cup, de Californische teams vochten een stevig duel uit en in Chicago herleven oude dromen.

Door Harry Weerts

CONFERENCE QUARTERFINALS


San Jose Sharks vs Anaheim Ducks


De San Jose Sharks waren beste ploeg van heel de NHL in het reguliere seizoen. Het team uit Silicon Valley werd door sommigen als een grote titelfavoriet gezien. In de eerste ronde van de play-offs werden ze gekoppeld aan de Anaheim Ducks. Het 'Disney team' werd 8ste in het reguliere seizoen. Maar twee jaar geleden ging de Stanley Cup nog naar Anaheim en dus kunnen we spreken van een echte Cup fighter.

Anaheim begon de reeks furieus. De eerste twee duels in HP Pavilion in San Jose werden door de Ducks gewonnen, de eerste met 2-0 en de volgende met 3-2. In het derde duel in Anaheim deed San Jose wat terug. De Sharks wonnen met 4-3, dankzij twee doelpunten van Dan Boyle. De Ducks lieten zich daardoor niet van de wijs brengen en wonnen het vierde duel met 4-0.

In de vijfde wedstrijd deden de Sharks wat terug. Ze wonnen in overtime met 3-2, het winnende doelpunt kwam van Patrick Marleau. Maar in de zesde wedstrijd maakten de Ducks het voor eigen publiek af: 4-1.

Voor de vierde keer werd de President's Trophy-winnaar (de beste ploeg van het reguliere seizoen) in de eerste ronde van de play-offs uitgeschakeld. Dit zorgde voor grote teleurstelling in San Jose.


De San Jose Sharks waren de sterkste ploeg in het reguliere seizoen. Maar in de play-offs tegen Anaheim konden ze de favorietenrol niet waarmaken (fotobron: media.canada.com)


Detroit Red Wings vs Columbus Blue Jackets


De Wings zijn de regerend Stanley Cup-kampioen en behoren ook dit jaar tot de absolute favorieten. In de Western Conference eindigden ze het regulier seizoen als tweede. De tegenstanders in de Conference Quarterfinal waren de Columbus Blue Jackets. Het team uit Ohio werd 7e van het Westen en plaatste zich voor het eerst voor de play-offs.

Maar Detroit was een maatje te groot. De Red Wings sweepten de series (4-0). De meeste duels werden met duidelijke cijfers gewonnen. Doelverdediger Chris Osgood gaf blijk van goede vorm. In de eerste drie duels moest hij slechts twee doelpunten incasseren.

Het vierde duel was nog het meest spannend. Detroit won met 6-5. De Slowaak Marian Hossa toonde zich met twee doelpunten een goede versterking voor de ploeg van de Joe Louis Arena. Matchwinner werd echter de Zweedse play-offs killer Johan Franzen.

Detroit zal met een positief gevoel op deze series terugkijken. Voor de Blue Jackets was het een moeilijke eerste kennismaking met de play-offs. Maar het team uit Columbus heeft wel een nieuwe mijlpaal bereikt in haar geschiedenis.

Vancouver Canucks vs St. Louis Blues


In Vancouver smacht men naar succes op het ijs. De Canucks (3e van het Westen) hebben een grote reputatie en dito fanbase, maar de Greatest Prize in Hockey kon in British Columbia nog niet in de prijzenkast worden geplaatst. De eerste play-off ronde tegen de St. Louis Blues (6e) gaf aanleiding voor dromen.

Vancouver won net als Detroit de series door middel van een clean sweep. Echter waren het meestal vrij nipte overwinningen (2-1, 3-0 3-2, 3-2 in OT). Canucks-doelman Roberto Luongo noteerde een shutout in het tweede duel, door alle dertig schoten van de Blues te pakken. Alexandre Burrows werd in het vierde duel de matchwinner door de winnende te scoren in overtime.


De vancouver Canucks waren goed op dreef tegen de St. Louis Blues (fotobron: photos.upi.com)

Chicago Blackhawks vs Calgary Flames

De Chicago Blackhawks zijn een traditieteam. De ploeg uit Illinois behoort tot de 'original six'. Maar de Stanley Cup werd voor het laatst gewonnen in 1961. De Blackhawks werden 4de in het Westen en de tegenstander was de nummer 5 Calgary Flames. De Flames zijn eveneens een illuster team. In 1989 won het de Stanley Cup en in 2004 werd nog de finale bereikt, waarin de Tampa Bay Lightning een maatje te groot bleek. De Canadezen zijn de laatste jaren vaak present in de play-offs.

Het werd een spannende serie. De eerste twee duels werden in Chicago gespeeld, in het fameuze United Center. Het eerste duel werd beslist in overtime. Martin Havlat tekende daarin voor de 3-2 overwinning voor de Blackhawks. In het tweede duel maakte Chicago een achterstand van 2-0 goed in de tweede periode. Een 3-2 overwinning was een feit.

De series verplaatsten daarna naar de Saddledome in Calgary. Hier deden de Flames het beter. David Moss was met twee doelpunten de grote man in de 4-2 overwinning in duel drie. De vierde wedstrijd won Calgary met 6-4, waardoor de stand weer gelijk werd getrokken.

Wedstrijd nummer 5 was weer in Chicago. De Blackhawks lieten er geen gras over groeien en wonnen met 5-1. Daarna keerden de reeks weer terug naar Calgary. Tot nog toe won steeds de thuisploeg. De vraag was of de Flames de stand weer gelijk konden trekken.

Het antwoord was nee. Chicago won met 4-1 en besliste de series. Doelverdediger Nikolai Khabibulin was de grote man. Hij stopte 43 van de 44 schoten van de Flames.

Spoedig meer over de play-offs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport