Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

woensdag 27 mei 2009

[ NBA ] Mo Money, Mo Problems

Wow. 3-1 Voor de Magic. Zeggen dat ik dit niet verwacht had, zou een grotere understatement zijn dan zeggen dat het 'iets te druk' was in Hillsborough, op de staanplaatstribune van de Liverpoolsupporters in '88. De Magic spelen op elk front beter dan de Caveliers, die drie stappen terug hebben gedaan sinds het reguliere seizoen. Het is terug naar de tactiek die winst garandeert tegen matige ploegen, maar in de conference finals gewoon niet volstaat. Geef LeBron de bal, en kijk wat er gebeurt. En dan denk ik: Mo Williams! Doe je bek eens open!

Door Tiel van den Heuvel

LeBron James heeft in vier partijen tot nu toe 169 punten gescoord. De Caveliers als team hebben er 405 gemaakt. Je kunt niet verwachten om veel wedstrijden te winnen als je superster meer dan veertig procent van je punten maakt én de beste speler van het andere team (Turkoglu) af moet stoppen én assists maken omdat mensen hun eigen schot niet creëren. De Caveliers vragen op dit moment méér van LeBron dan de Bulls ooit van Jordan vroegen. Jordan had mensen klaar staan om een goede tweede optie te zijn. Bij de Cavs zou dat Mo Williams moeten zijn maar Mo laat het afweten als Ramada in Hot Shots, part deux als ze Topper Harley op het station laat staan wachten. Is dat de tweede keer dat ik die film als vergelijking gebruik? Ik denk het wel. Kijk die movie!

Mo Wiliams schiet tot dusver 23 van zijn 71 pogingen raak (ongeveer 30 procent). Hij heeft wel voor dreiging gezorgd, kwam ook op de vrijeworplijn terecht maar het wordt tijd dat je schotjes gaat maken Mo! Je beloofde een overwinning in game vier: 'Guarantee we're going to win the series? Yeah, yeah. We are down 2-1. But there is nobody on this team and definitely not myself that says we are not going to win this series.'. Dat zijn sterke woorden, in retrospect, als je gisteren een wedstrijd in overtime verliest en op een haast onoverbrugbare achterstand komt.Nog twee punten voor 'the King', maar hij kan het niet alleen! (foto Nathaniel S. Butler/NBAE via Getty Images)


Mijn probleem met Mo Williams is niet dat hij niet probeert. Hij is geen Lamar Odom bij de Lakers of Big Z, die gewoon niet in de wedstrijd voorkomen. Het is dat hij het niet brengt. Mo kan, nu de intensiteit van de play offs zijn hoogtepunt bereikt, zijn schotjes en acties niet meer maken. Misschien wel op eenzelfde manier als LeBron (laat de haat maar komen) ineens een turnovermachine is. Hij maakt schot na schot na schot maar neemt wel het overgrote deel van het balverlies voor zijn rekening.

Laatste probleem met Williams is dat hij overklast wordt daar Rafer Alston. Nog een vergissing van mijn kant: Ik dacht dat Rafer zou instorten als de beurs, als de play offs eenmaal begonnen waren. De prachtige 'slap' die hij Eddie House verkocht versterkte dat gevoel. Maar de man schiet goed, heeft goede passjes en geeft hoop aan mensen als ik dat prachtig basketball haast als een dans gespeeld kan worden én effectief kan zijn. De nonchalance waarmee hij plays maakt werkt verfrissend in een league waar Jose Calderon en Tony Parker (en bijna elke andere guard) gerespecteerde namen zijn die werkelijk altijd serieus kijken. Ik mag Alston wel, en dat is ooit anders geweest. Wat gebeurt er met me?

Voor de schijn van objectiviteit moet één naam nog even besproken worden. Michael Pietrus speelt als een beest. Er was een tijd dat hij in Miami genoemd werd, hij zou gehaald worden. Toen zag ik de hype niet, nu snap ik het volledig. Pietrus is een werker, iemand die 'het smerige werk doet'. Zonder er al te veel terug voor te krijgen is hij in staat LeBron een beetje moe te maken. Hem een beetje te laten werken voor iets moeilijkere schoten. En meer kun je niet vragen, ook al heeft 'the King' meer dan veertig punten gemiddeld. De Magic zijn een slechte match up voor de Cavs. In de aanval door Turkoglu en Lewis, in de verdediging door de openbaring van de play offs: Michael Pietrus.

Losse flodders

* Dwight Howard heeft zijn zesde T te pakken. Nog één technische fout en Howard is een wedstrijd geschorst. Goede timing, Dwight. Hoe f'in moeilijk is het je mond te houden tegen scheidsrechters of tegenstanders?

* Prrt Prrt. De Birdman! Ik heb een goed gevoel over Denver. Ze spelen beter dan de Lakers, mooier ook. Ik wil Chris Courtney Lee harder zien uitblocken dan LeBron laatst deed. Tegelijk: L.A. heeft homecourt teruggewonnen. Kunnen de Nuggets nog een wedstrijd in Los Angeles winnen?

* Los Angeles Clippers luisteren schijnbaar naar aanbiedingen voor de eerste pick. We hadden het een paar blogs geleden over onkunde. Met een nummer één pick staart de kans om te 'rebuilden' je recht in het gezicht. En wat doe je? Aaargh.. Larry Hughes, Jamal Crawford, Jamal Tinsley, dat zijn gokjes die ik waag. Die komen misschien wel in L.A. terecht.

1 opmerking:

  1. Als je de bal zo vaak in je handen hebt als LeBron en zowat iedere aanval iets moet creeren is het ook logisch dat je het grootste gedeelte van de turnovers hebt.

    BeantwoordenVerwijderen

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport