Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

dinsdag 19 mei 2009

[ NBA ] Denver en Cleveland uitgerust uit de startblokken

Zonder research te doen durf ik te zeggen dat het niet vaak voorkomt dat extreem goed uitgeruste teams in de halve finales spelen tegen ploegen die hard hebben moeten werken. Zelden waren de contrasten zo groot. De Cleveland Caveliers hadden slechts acht wedstrijden nodig (4-0, 4-0) om in de finale van het oosten Orlando te treffen. De Magic komen van een slopende zevensetter tegen de Celtics. Zijn ze klaar? In het westen is de vraag zo mogelijk nog interessanter. Zijn de Lakers zo kwetsbaar als ze lijken of moeten ze, net als Boston vorig jaar, gewoon even inkomen? Ik weet het niet.

Door Tiel van den Heuvel

Cleveland - Orlando draait om drietjes. De Orlando Magic zijn duidelijk van een afstand en als Dwight Howard zijn dominante spel volhoudt zal de ruimte voor de Magic's schutters wijd open zijn. Cleveland verdedigt daar niet goed op. Aan de andere kant zijn de Caveliers misschien wel net zo effectief van de drie. Waar Howard voor ruimte bij de Magic zorgt, eist LeBron voor de Cavs alle aandacht op. En er zijn niet veel betere pointguards in de league dan LeBron James en nee, dat is geen typefout. LeBron zal teamgenoten vinden met goede passes. Het gaat drietjes regenen in de finale van het oosten.

Buiten Dwight Howard en LeBron James ben ik benieuwd naar de prestaties van drie mannen. Vraag één: Zet Rashard Lewis zijn sterke streken voort? Hij was in de laatste wedstrijden in Boston best goed. Niet '112 miljoen in zes jaar' goed, maar toch heel aardig. Iemand heeft hem verteld dat hij zijn snelheid kan combineren met zijn 'range' en dat maakt hem een stuk gevaarlijker. Ten tweede wil ik zien wat Mo Williams brengt. De spanning stijgt en er is geen belangrijkere rol dan die van de pointguard. Vooral als die ook de tweede optie achter LeBron is, als een soort van verzekering voor de zeldzame minuten dat het basketball niet van King James lijkt te komen.De bal naar Dwight en maak van LeBron een schutter. Dan hebben de Magic een kansje. (Foto Brian Babineau/NBAE via Getty Images)


Als derde is het van het allergrootste belang dat Stan van Gundy presteert. De coach van Orlando wordt bij vlagen kinderlijk overklast door zíjn persoonlijke tegenstander. Bij Stan-Van heb ik het gevoel dat hij basketball tegen beter weten in opnieuw uit wil vinden. Moves bedenken waar die niet nodig zijn. Houd je aan twee dingen, Stan: 1) Bal naar Dwight, 2) Maak van LeBron een schutter. Als je dat doet, pak je wellicht wat wedstrijdjes. Als je dat niet doet krijgen we wéér een te korte serie van Cleveland.

De Nuggets tegen de Lakers, daar durf ik minder over te zeggen. De Lakers zien er veel minder goed uit dan ik op dit punt had gehoopt, en stiekem ben ik de titel in mijn hoofd al aan de Cavs aan het geven. Komen de Cavs de Nuggets of de Lakers tegen in de finale? Gevoel: Nuggets, verstand: Lakers.

De Nuggets zijn aan het overpresteren. Niet veel mensen hadden ze voorbij de eerste ronde ingeschat, nog minder (een statistische zekerheid) hadden ze een plek in de conference finals gegeven. De Nuggets hebben een record geëvenaard en bij vlagen het beste basketball van de play offs laten zien. Wat dat betreft hebben ze meer bereikt dan de Lakers, die af en toe een paar kwarten domineerden maar nooit een hele wedstrijd. Maar mijn probleem is dat ze, net als de Caveliers overigens, nog niet echt getest zijn. De Hornets waren een grap dit jaar, een schijnvertoning alsof Hans Klok hun coach was. Chris Paul en David West waren níks waard in die series. In de tweede ronde troffen de Nugs de Mavericks en op Dirk Nowitzki na kwamen ook zij niet opdagen voor de belangrijkste wedstrijden van het jaar.

Wat de Nuggets wél in hun voordeel hebben is hun 'toughness'. Ik heb over de Lakers ooit geschreven dat ze, en hier kunnen we over debatteren, vier van de beste vijfentwintig spelers in de NBA rond hebben lopen. Het is minder voor interpretatie vatbaar als je dat over de Nuggets in de top 25 bandieten zegt. Kenyon Martin, Chris Andersen, Nene en Dahntey Jones zijn schurken die hun 'mannetje' opeten, als dat nodig is om te winnen. Van die vier is alleen Chris Andersen een beetje een probleem. Die brengt in de spotlights niet meer wat ik van hem hoopte te zien. Vooral in uitwedstrijden blinkt Birdman niet echt meer uit en ze kunnen hem tegen de Lakers goed gebruiken.Is Kenyon Martin te gemeen voor Pau Gasol en de Lakers? (fotoAndrew D. Bernstein/NBAE via Getty Images)


Denver's sterke punten haken perfect in op de zwakte van de Lakers. J.R. Smith kan drietjes poppen, Chauncy Billups moet kunnen blijven domineren. En de grote jongens die ik net noemde zijn 'bad-ass' genoeg om Lamar Odom en Pau Gasol bang te maken. Gasol houdt niet van contact, al is hij daarin iets minder flauw geworden. Maar we zagen het vorig jaar al tegen Perkins en Kevin Garnett, in de finale tegen Boston. Moet hij dan ineens boven K-Mart staan? No f'in way! Kenyon Martin heeft honger, Gasol wordt zijn paëlla.

Deze series komen denk ik aan op de killermodus waarin Kobe Bryant zich bevindt. Een goede Kobe is in het westen goed voor een plek in de finales. Maar daarmee vraag je wel om vier wedstrijden van de soort die hij tot nu toe niet vaak heeft gehad. Als Kobe ongeveer net zoveel punten als schoten heeft, zit je als Lakers in de problemen. Als Kobe zijn jumpers raakt (want die kan Denver niet stoppen), wordt het spannend. Verder wil ik van Gasol en Odom zien dat ik ongelijk heb, en Bynum moet spelen zoals hij dat in game zeven tegen de Rockets deed. Alleen dan gaan de Lakers winnen, anders mag LeBron door K-Mart gepimpsmackt worden. Hoe dan ook, het wordt vet.

2 opmerkingen:

 1. Haha, maak van LeBron een jumpshooter? Dat is wel erg makkelijk gesteld. Het probleem is dat er geen jumpshooter van hem te maken is. Hij passeert zijn man gewoon ALTIJD. Als het niet op snelheid is, dan is het wel op kracht. Komt de help, dan weet hij ALTIJD de vrije man te vinden (en de Cavs kunnen poppen van buiten!). Komt de help niet, dan heb je een dunk om je oren die zijn weerga niet kent. Ik zou als coach in een zone gaan staan, die LeBron bij elk balcontact dwingt de bal op te geven en niet de bal op de grond laat brengen.

  Ben het met je eens dat de Nuggets best eens door kunnen gaan, maar objectief bekijken hebben de Lakers gewoon goede matchups.

  Bynum/Gasol - Nene
  Gasol/Odom - Martin
  Ariza/Odom - Anthony
  Bryant - Jones
  Fisher - Billups

  Inside is Bynum aan het terugkomen en kan goed tegen powerhouse Nene spelen. Voor Gasol hebben ze gewoon niemand. Gasol is inside/outside tegen de schotblokgrage Martin. Geen kans! Daarnaast: "Gasol houdt niet van contact?" - Ik heb Pau tegen Rockets de 7'6" Yao zien verdedigen en dat was gewoon bikkelen pur sang. Hij houdt er niet van, maar is er absoluut niet vies van. Ondanks zijn tengere voorkomen, kan hij enorm fel zijn. De fysiek zeer sterke Billups krijgt de eveneens zeer sterke Fisher tegenover zich. Met alle respect, maar de stokoude Kidd kan natuurlijk niet meer verdedigen en ik heb Chris Paul ook nog nooit een slide zien maken.

  Ik zie overigens een uitgelezen kans voor Vujacic en Ariza om JR Smith kapot te maken. Bryant mag z'n energie sparen en de falers uit Denver verdedigen.

  Erg geel gekleurd, maar de voordelen liggen absoluut in LA. Objectief beoordeeld op basis van de kwaliteiten van de verschillende spelers en de matchups die beide partijen brengen.

  Maar het erge is, gevoelsmatig zeg ik dat Denver doorgaat...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tegen LeBron: een zone, die de mogelijkheid heeft om op het gebied FT-line extended te doubleteamen. Anders heb je er nog niets aan natuurlijk ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport