Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

donderdag 7 januari 2010

[ NBA ] Top verhaallijn voor 2010

Is er ooit zo'n grote poel met free agents geweest als de aankomende golf van 2010? Volgens mij niet. Ik kan het me in ieder geval niet herinneren. Het interessantste verhaal op NBA-gebied voor het komend jaar is zonder twijfel het grote aantal 'franchise guys' dat voor een moeilijke keuze komt te staan: 'Should I stay or should I go...' Een inventarisatie.

Categorie 1: De allergrootsten

Van deze spelers zie ik er hooguit één of twee van team veranderen. Feit is dat je meer betaald krijgt als je bij je oude ploeg blijft. 'Money talks', en voor de rest van je leven als 'verrader' bestempeld worden, dat wil niemand. Dus ik denk dat Kobe bij L.A. blijft, LeBron blijft bij Cleveland, Wade in Miami, 'Melo in Denver. En dan wordt het interessant.

LeBron James: Het is Cleveland of, hoe vies ik het ook vind, New York. Maar aangezien New York hem vooralsnog niets te bieden heeft, denk ik dat hij blijft. Het is alsof het management van de Knicks hem uitnodigen in een chique restaurant voor een 'all you can eat', en dat vervolgens blijkt dat er geen gerechten op het menu staan.
Dwyane Wade: D-Wade rockt Miami, de enige plaats naast Los Angeles waar veel spelers voor minder geld zouden willen spelen. Goed weer, teveel nachtclubs om te tellen, en de komende tien jaar is hij de go-to guy. Gaat hij weg uit zo'n situatie? Nèèèèèh.
Kobe Bryant: Lees D-Wade. Plus het feit dat ik het gevoel heb dat Kobe, meer dan wie dan ook, speelt om vergeten normen als prestatie en eer. Volgend jaar heeft Bryant wéér een titel te verdedigen.
Dirk Nowitzki: Mark Cuban is verliefd op deze grote Duitser. Die krijgt weer een gigantisch contract aangeboden, hij weet dat Jason Kidd er voorlopig nog speelt. Nowitzki voelt zich thuis in Dallas en is populair bij het publiek. Het heeft hem zeven jaar geduurd om dat voor elkaar te krijgen, dus waarom de moeite doen om dat kunstje te herhalen?
Jason Williams: De G.O.A.T. (Greatest Of All Time) doet op het moment een prima auditie om nog één of twee jaar te ballen. Waar? Wat maakt mij het uit. Doe maar in New York om King James ballen aan te gooien. Ik gaf vandaag in NBA'08 een no-look alley oop met deze held. Als je denkt dat het onmogelijk is om uit je stoel te springen van een videogame, denk dan nog maar eens goed na.
Chris Bosh: Ik weet niet eens waarom hij in dit rijtje staat maar tegenwoordig kan de 'class' van hierboven niet meer in één adem genoemd worden zonder dat Bosh er als een zucht achteraan komt. Dude kan niet verdedigen, is geen leider, heeft Marquis Daniels gepatenteerde WNBA-kapsel, er is weinig aan deze man om tof te vinden. Naast zijn dierlijke snelheid en zachte schotje dan. En zijn moves. Als Bosh slim is accepteert hij een minder contract om met één van zijn vrienden Wade, LeBron of 'Melo in één team terecht te komen. Maar als het in de NBA écht alleen maar om winnen zou gaan, zouden meer goede spelers dat doen.
Carmelo Anthony: Iemand moet 'Melo wél vertellen dat Denver niet lang meer te leven heeft. Dit team straalt niet meer de ruige power uit van krap een jaar geleden. Na volgend jaar moet het kantoor in die stad iets doen aan de situatie. Je kunt niet blijven bouwen op Billups en (o.a.) Kenyon Martin. Maar tegen de tijd dat de Nugs instorten heeft Anthony al bijgetekend.

Categorie 2: Verdomd goeie spelers

Rudy Gay: Ik vind hem een Chris Bosh-type qua impact. Maak van deze man, waar hij ook heen gaat, géén eerste optie. Eigenlijk zou hij de Manu Ginobili bij een Duncan-Parker combinatie moeten zijn. Iets dat net iets beter is dan Mayo-Randolph in Memphis dus.
Amare Stoudemire: Hij heeft mijlenlang op het randje gelopen om geruild te worden. Dat is niet gebeurd en inmiddels balt Stoudemire alsof er nooit iets gebeurd is. Hij past gewoon in Phoenix, dat zal het hem zijn. Geen goede D, powerhouse in de aanval. Zolang Nash tevreden met hem is hóeft hij niet meer te vertrekken. Maar ik snap nog steeds niet waarom hij er nog speelt. Logisch.
Ray Allen & Paul Pierce: Ik hoop dat beiden weglopen van Boston omdat ze Rajon Rondo zo irritant vinden. En dat is echt niet ver gezocht: Rondo schijnt echt rottig te zijn. Dit jaar zullen ze echter weer een heel eind komen in de play offs en of ze nou winnen of niet: Dat gevoel van 'volgend jaar pakken we hem!' zal overheersen. Ze signen voor minder geld om jong bloed aan te kunnen trekken. Verdomme. Boston is écht terug aan de top, dit was niet eenmalig.
Joe Johnson: Niet opgeven wat je bij de Hawks hebt, mattie. Snel spelen, veel highlights, low key teamgenoten die voorlopig ook wel blijven. Josh Smith begrijpt het spel eindelijk. Geef dit nog even de kans.
Michael Redd: Indien gezond is hij borderline 'categorie 1'. Ooit was hij de grootste scherpschutter in de NBA, al ben ik bang dat woord te gebruiken vanwege die hele Gilbert Arenas-situatie. Als hij terug in de goede richting keert, weer drietjes gaat schieten, kan hij een team dat onderin sterk is wat verlichting geven om de vloer te spreiden.
Manu Ginobili: Een beetje hetzelfde gevoel als bij Kobe: Zien we Manu spelen voor iemand anders dan coach Popovich? Zien we hem die gekke acties van hem maken zónder Tony Parker en Tim Duncan? Dat is alsof je iemand die 'Josje' heet bij een band 'K3' zet.
Joel Przybilla: Ondergewaardeerde topper. Klote voor hem dat hij geblesseerd is, dat is nooit goed voor je marktwaarde. Als de tekenen goed zijn dat Greg Oden (weer) sterker dan ooit terugkomt, zal Portland zijn pijlen op Oden richten. Dan gaat een ander team aan 'the Vanilla Godzillah' een hele leuke hebben.
Carlos Boozer: De Utah Jazz zitten te wachten op trades voor Boozer. Welke teams hebben iemand als Booz' nodig? Laten wij zijn profiel eens bekijken. Oersterk, aanvallend slim, goed schot, hard, vocaal. Welk team heeft dat niet nodig? Wel verzoek aan Carlos om zijn ego-issues in zijn kleedkamer in Utah achter te laten.

Categorie 3: Die zien we nooit meer terug

Francisco Elson: Spijtig genoeg heeft 'Cisco niets laten zien dat andere teams over de streep zal trekken hem een nieuw contract aan te bieden. Kom lekker terug naar Europa. Hier wordt je als NBA-kampioen met open armen onthaald.
Ben Wallace: Het was een mooie carrière Big Ben. R.I.P.
Tracy McGrady: Dit is wishful thinking. Ik ben al lang blij als ik hem dit jaar niet meer in actie hoef te zien. Maar er zijn genoeg stomme GM's in de league die hem nog bij een club willen hebben. Het feit dat ze dan vaker gekontnaaid worden dan 'Adonis' in 'Behind Jail Bars vol. 3', dat nemen ze dan maar op de koop toe.

Categorie 4: De Phoenix Suns' cast

Louis Amundson, Jarron Collins, Channing Frye, Grant Hill en Alando Tucker zijn allemaal namen waarbij ik in de research dacht: 'Nou, die gaan ergens een leuke kans krijgen!' En dat zullen ze ook wel. Maar gebeurt dat om de juiste redenen? Ik denk dat Steve Nash' imput in deze players pijnlijk duidelijk wordt als zij teveel betaald krijgen om voor een matige guard te spelen. Er moeten teams stom genoeg zijn om in Channing Frye een 'building piece' te zien, omdat hij een big guy is die drietjes kan knallen. Hoe ouder Nash wordt, des te meer krijg ik het gevoel dat hij van Shaq nog een scherpschutter zou kunnen maken.

Categorie 5: Leuke pionnen

Flip Murray, Raja Bell, Tyson Chandler, Tyrus Thomas, Shaquille O'Neal, Zydrunas Ilgauskas, Luis Scola, Marcus Camby, Jordan Farmar, Allen Iverson, Jermain O'Neal, Al Harrington, Nate Robinson....

Dit zijn maar een paar namen van gasten die, als ze willen, vast een nieuw team kunnen vinden. Ik ben opgehouden met noteren omdat de lijst werkelijk eindeloos is. De boodschap van deze column is tegelijk troosteloos en spannend. De NBA heeft volgend jaar (wacht, nog dit jaar!) een compleet nieuw gezicht. Het trieste is wel dat je, als je een jersey van één van deze mannen hebt, volgend jaar wel eens met een verouderd vodje rond kunt lopen.

4 opmerkingen:

 1. Mooi verhaal!
  Ik hoop eigenlijk dat iemand uit het de verdomd goeie spelers, bij OKC wil gaan spelen. Lekker met die jonge honden rennen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je Jason Williams in de categorie De Allergrootsten plaatst ben je wel heel erg verliefd op deze man. Ik had hem geplaatst in Categorie 6: Over the hill en denken aan vroeger. Deze man had gewoon thuis moeten blijven en zijn schoentjes aan de wilgen laten hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Luis Scola een leuke pion? Een van de beste PF van de league...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bosh bij OKC zou fantastisch zijn.

  Lebron bij NY, samen met Galianari en Lee zou nog beter zijn. Nog een goede PG erbij (BAYLESS ANYONE!?!?!) en NY gaat rocken!! Misshcien tayshaun prince van detroit nog regelen?

  BeantwoordenVerwijderen

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport