Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den HeuvelDoorzoek deze site
Aangepast zoeken

maandag 8 februari 2010

[ NFL ] Saints winnen Superbowl 2010

De voorspelling is bekend, het resultaat nog niet. Wat volgt is een live geschreven blog van de Superbowl-strijd tussen de New Orleans Saints en de Indianapolis Colts, afgelopen nacht.


Eerste kwart

* De Saints mochten als eerste aanvallen. Toen was ik echter nog op zoek naar m'n brilletje, en de moed om aan dit nachtelijke avontuur te beginnen.

7:30: De Indianapolis Colts scoren in hun eerste drive van de wedstrijd. Observatie tot dusver, die dit tot een saaie Super Bowl kunnen maken: Peyton Manning killt van meet af aan. Hij gooit voor 6/8 met een on-karakteristieke misser op het eind. Tight End Dallas Clark heeft de bal al ontvangen, Rookie Austin Collie lijkt geen last te hebben van zenuwen. Hij heeft met een scherpe route en vangbal ook al bijgedragen.

7:22: Fumble New Orleans. Gelukkig wel meteen gerecovered. Benieuwd hoe Drew Brees er uit ziet in zijn eerste SB. Laten we hopen dat het geen 'three and out' wordt. Dan voorspel ik dat ik voor drie uur vannacht (het is nu kwart voor één) weer in bed lig.

6:35: Reggie Bush laat zien dat ik hem ten onrechte uit m'n laatste column hield. Op 3th & 6 vangt hij een korte pass van Brees voor de eerste first down van New Orleans. Lekker veel yards na de catch. Daar is ook wel ruimte voor als de Colts zo massaal naar voren blijven drukken.

5:22: Tot zover de vraag of Dwight Freeney speelt. (Mede) Door zijn pressie moeten de Saints punten. De coverage-mannen van de Colts zien er scherp uit en hebben al verschillende deflecties mogen noteren. Leuke recovery van de punt geeft Manning een gruwelijk lang veld. Maar dat hebben we wel vaker gezien. Hopen op een stop van de Saints.

4:20: Manning ziet iets in de verdediging van New Orleans wat hem bevalt. Een audible maakt van een passende play een run voor Joseph Addai. Die sprokkelt 15 yards bij elkaar voordat hij wordt aangeraakt. Je hoopt als 'neutrale' toeschouwer dat Manning voor de run kiest omdat de Saints hem staan te beuken. Maar de man ziet het gewoon. Het.

2:11: Joseph Addai met zo'n 25 yards. Als dit 'Madden' was, het videospelletje, komt er na deze score een plaatje van Addai te staan als belangrijkste man van de drive. Wat je morgen niet in de statistieken terug vindt: Hij zet de tweede lijn van de Saints behoorlijk te kakken momenteel.

0:36: Touchdown Colts en, wachtend op de kick, een 10-0 voorsprong voor Indy. Pierre Garcon rondt een drive van 96 yards af met zes puntjes. Niet eens een ingewikkelde route, de Saints waren gewoon wat in slaap gesukkeld door de runs van Addai. Verder gewoon slechte communicatie tussen de dekkende corner en safety #41 van de Saints. Die hebben dat te horen gekregen, dat weet ik zeker.

Tweede kwart

14:20: De Saints marcheren ook een beetje naar voren. Mooie run van Reggie Bush en een knappe vangbal van Marques Colston. Er volgt een penalty voor de Colts: Onnodige ruwheid op Bush. Dat is knap stom als je a) voor staat en b) je in de verdomde Superbowl speelt. Superbowl! Ik ga dat woord nog heel vaak gebruiken vanavond. Maar het wordt interessant om te zien hoe de penalty's verdeeld worden vanavond. Beide teams staan er niet om bekend veel straf te krijgen, al zijn de Colts wat 'stouter' dan de Saints.

10:03: Gruwelijke sack van Dwight Freeney. Die kaart hebben de Colts wel erg lekker strak tegen het lijf gespeeld. Indianapolis heeft de hele week zitten zenuwtrekken over Freeney's wel- of niet- spelen. Nu blijkt de aas van hun verdediging gewoon in het spel te zitten. Die enkel ziet er goed uit.
De drive van New Orleans is gestald, de field goal eenheid komt het veld op. Drie puntjes voor de Saints: 10-3.

8:23: De Colts worden voor het eerst geforceerd tot een punt. Reggie Bush mag hem rustig vangen na een zwaai voor een fair catch. Maar de eerste stop van New Orleans dus. Een knappe lading op de run hield een 2nd & short tegen en Pierre Garcon liet op de derde down een goede pass vallen die hij een eind richting de endzone had kunnen dragen.

7:26: Colston pikt weer een verse set downs op voor de Saints. De vangbal wordt gevolgd door een (poging tot) run, die gaat nergens heen. Tweede down, negen yards. Gooien graag. Dat gebeurt. Jeremy Shockey vangt een korte bal. Een enorme misser in de D van Indiana laat Lance Moore vrij voor 21 yards. Tot nu toe is het beeld van de wedstrijd (minus het begin van New Orleans) precies wat we verwachtten: Veel aanval, minder defense.

3:40: 1st & goal vanaf de vier yard-lijn. Geweldige bal van Colston om de Saints zo dichtbij te krijgen. Die man heeft tot nu toe een geweldige aanval in dienst van Drew Brees. Hij is één van de redenen dat Brees tot nu to zo accuraat is.
Eerste poging op de punten stalt, een penalty maakt het 2nd & 8. Run van Pierre Thomas naar de 1 yard lijn. 3Th & 1!

1:55: 4th & goal op de twee yard lijn voor New Orleans. Wat doen ze? Ze gaan er voor en falen. Ik baal enorm van zoveel stupiditeit. Drie punten maken de game zo goed als gelijkwaardig, aangezien een TD je daarna een mooie voorsprong zou geven. Verder: Je run werkte net ook totaal niet en op zo'n kort veld is het lastig passen. Alle safety's en linebackers staan je een paar yards verderop op te wachten. Dit riekte vanaf het begin al naar een kansloze actie. Wanneer leren coaches het nou eens? Ergens knikt Bill Belichick: 'Dat had ik ook gedaan...'

0:46: Peyton Manning is inmiddels bezig aan zijn beroemde drill van twee minuten. Wat tegen de Jets wel ging, lukt voorlopig niet. De Saints' defense houdt stand en New Orleans krijgt de bal terug. Niet dat ze het verdienen na die flauwekul van net, maar ik hoop op een fieldgoal om de strijd weer (zo goed als) gelijk te maken.

0:26: Een laserpass van Brees op Devery Henderson en een kortere bal op dezelfde receiver leveren de Saints een kort veld op. Time out met elf seconden, er komt een fieldgoal aan: 10-6.

Halftime

Het begin van de wedstrijd speelde zich af zoals ik het me voor had gesteld, en hoe ik het vreesde. Peyton Manning en de Colts schoten uit de startblokken voor een 10-0 voorsprong. New Orleans had echter een kwart nodig om hun game te vinden. De tweede keer vijftien minuten waren volledig voor de mannen uit New Orleans, en nu komt het mooie. Ze zitten niet alleen perfect in de wedstrijd (alles beneden de zeven punten is te doen), ze hebben het beste van het spel.
Brees mixt korte passes goed af met een lange bal voor snellere yardage. Hij gebruikt de klok en houdt Peyton Manning zo goed als dat kan van het veld af. Meer kun je op dit moment niet van hem vragen en één yard meer van de running game had deze wedstrijd gelijk gemaakt.
Verder is het een low-scoring game. Ik heb geen exacte getallen maar we liggen op koers om onder de veertig punten te blijven. Als je dat had gegokt in Vegas had je knaken kunnen maken. De wise guys hebben echter niet vaak ongelijk: Ik verwacht vuurwerk in de tweede helft met méér scores.

Tegen de Jets had Manning de rust ook nodig om de wedstrijd vroegtijdig te kunnen beslissen. Eens zien hoe hij dit keer van de thee komt. Dan ga ik nu vlug een pilske pakken.
Nondeju wat is The Who saai. De wie? Ik ben niet bejaard. En niet seniel. Zet daar wat rappers neer ofzo. Of Rowwen Heze. Ik heb op dit moment een discussie met mijn linker- en rechteroor over wie ik het eerst op ga offeren.

Derde kwart

15:00: Onside kick! Heerlijk altijd als een team iets doet wat je totaal niet verwacht. New Orleans moet het geweldig hebben gevonden om Manning aan de kant te hebben gehouden, en daarop door hebben willen gaan. Dat, of ze vonden The Who inspirerend. Ik ben nu al bang dat Brett Favre vindt dat hij nóg een comeback kan maken, als The Who het kan.
De Saints recoveren. Erg dapper, en ik moet eerder geschreven woorden inslikken. Zulke beslissingen van de coaches, en de 4th en goal, zijn in ieder geval dapper. Als ze mislukken (die vierde down was gedoemd om te mislukken), ben je de schlemiel. Als het lukt, zoals nu, dan ben je een held. Applaus.

13:30: Beelden van Dwight Freeney langs de kant. De Colts' D-line heeft al weinig tegen Brees in te brengen. Duizenden Colts-fans moeten net even een zuur gezicht hebben getrokken.

11:41: Touchdown! 13-10 New Orleans! Pierre Thomas is stiekem aan een prachtige allrounder van een wedstrijd bezig. Hij heeft z'n TD, rende al voor 20 yards en ving voor 50. Over de play: New Orleans maakt heel slim gebruik van de druk die de Colts voorste lijn op Brees wil zetten. Het vertrouwen in Brees is zo groot: Ze laten de o-line vrij om te blokken voor Thomas. Met drie grote mannen voor hem kon hij vanaf de 20 yard-lijn vrij aanleggen voor een sprint naar de endzone.

6:15: De Colts reageren 'des Colts': Krap vijf minuten later staat Indianapolis weer voor: 17-13. Joseph Addai rent de bal binnen met een heerlijke spin. Bij New Orleans lijkt er iets veranderd te zijn in de verdediging: Ze besluiten Dallas Clark meer ruimte te geven en andere receivers onschadelijk te maken. Resultaat: Meer ruimte achter de d-line (Addai rent deze drive als een bezetene) en Clark neemt zijn mannetje mee naar school. Dat doen ze volgende keer niet nog eens.

4:27: Geen van beide teams lijkt op dit moment nog in staat iets aan de quarterback van de tegenstander te doen. Drew Brees ziet er uit als een liefhebber van het spel die in de eerste plaats als toeschouwer aanwezig is. Hij neemt zijn tijd, leest het veld en inmiddels staat New Orleans weer diep in Saints-territorium. 47-yard Fielgoal volgt. 17-16 Indianapolis en dit belooft een thriller te worden. Nice.

Inmiddels heb ik het gevoel dat ik naar een tenniswedstrijd zit te kijken. Of naar de Pro Bowl. Manning is alweer hard op weg richting New Orleans' puntenzone en er bestaat aan deze kant geen twijfel over of dit punten op gaat leveren. Opvallend: We hebben nog geen turnovers gehad in deze Superbowl. Ook dit onderschrijft de 'greatness' van beide quarterbacks. De mannen combineren op het moment voor 42/56, twee TD's en meer dan vierhonderd yards.

Vierde kwart

12:50: 4th & 2 en Peyton Manning heeft schijt. Hij gaat er gewoon voor en slaagt met verve in zijn missie voor een verse set. De New Orleans-verdediging is echter goed scherp. Meteen weer opstaan van zo'n mentale klap en een 3th & 11 afdwingen. Paar gruwelijke hits van Jonathan Vilma. Hij leidt de Saints met zeven tackles.
Peyton mist Collie bij de derde down in de redzone en er komt een lange FG aan voor de Colts. 51 Yards, lekker naast. Kort veld voor Drew Brees en de Saints!

10:16: Reggie Bush loopt meer dan 10 yards en dat is altijd een lekker gevoel voor een ploeg. Een verdediging ziet zich genoodzaakt de run te respecteren. Dat is goed voor de passing game, en dat is wat Brees en zijn mannen in de eerste plaats willen doen. Gevolg: Meteen twee easy passes voor tien yards. Er komen weer punten aan voor de Saints.

7:26: Zojuist een berichtje op m'n Twitter gezet: 'Fuck it. I'm totally going bandwagon right now but I just want to know how it feels. WHO DAT?!?
Het voelde goed.

6:56: 1st & goal Saints. Drew Brees is één pass verwijderd van het record van Tom Brady. Brees heeft nu 31 passes compleet afgeleverd. Pierre Thomas is de man voor Brees, deze drive. Hij rent de bal naar de twee yard lijn. Jeremy Shockey maakt het af. En dat verdient een nieuw lijntje.

5:42: JEREMY SHOCKEY! TOUCHDOWN! NEW ORLEANS!
New Orleans gaat voor twee en na review blijkt de bal goed. Brees geeft de pass eigenlijk wat te kort en te laag. Knappe play van Lance Moore. New Orleans staat zeven, in plaats van vijf, punten voor. Manning moet een TD scoren om overtime af te dwingen. Dit is meteen het moment dat je gevoel zegt: Manning doet het wel even. Maar toch, als je de wedstrijd tot nu toe bekijkt... New Orleans' verdediging speelt vrij behoorlijk.

5:25: Pierre Garcon is terug van waar hij ook heen is geweest. Hij was nogal onzichtbaar maar helpt de Saints uit een lastige 1st & 15 situatie. Twee plays later vindt Manning hem wéér voor een first down, Reggie Wayne eist er ook eentje op. We stevenen weer op een score af. Zo wordt het toch nog een high scoring feestje.

3:12: Peyton Manning pullt een Brett Favre en vergooit de wedstrijd. Interceptie door Tracy Porter die niet te flauw is om hem ook nog even voor een TD terug te brengen. New Orleans staat veertien punten voor, 31-17. Beetje sneu voor Manning. Hij zag Porter nooit aankomen, die dook uit de rug van zijn receiver op en was een halve seconde later al feest aan het vieren in de endzone.

1:34: 1st & goal: Manning strooit de bal weer weg voor bijna een interceptie. Aanvallende pass interference redt hem echter. Maar Manning heeft nu wel erg weinig tijd (en maar twee time outs) om dit nog klaar te spelen. Ik durf het al bijna te zeggen: Gefeliciteerd New Orleans! En gefeliciteerd Las Vegas: Hier hebben veel mensen een bult geld op verloren.

0:44: 4th & goal: Manning incomplete op Reggie Wayne. De Saints winnen de Superbowl! Ik heb het weer fout, met mij werkelijk elke expert van wie ik iets heb gehoord of gelezen, maar wat maakt het uit. Drew Brees heeft een geniale pot gegooid en zal de welverdiende MVP worden. De Saints' defense heeft één van de beste wedstrijden van het seizoen achter de rug, net nu het er om draait. Peyton Manning lukte het niet en de receivers van de Colts kwamen niet door op de juiste momenten. Allemaal achteraf gelul, en nogmaals: Wat maakt het uit. De stad New Orleans begint aan het eerste superbowl-feest in de stad. Ik ga een uurtje slapen. Welterusten.

1 opmerking:

  1. Ach, wat weet ik van het spelletje...Congrats to all Saints' fans out there! Jammer dat ik niet in "The Big Easy" vertoef op dit moment. Dan maar hier een feestje bouwen...Groet, Marc Tjon

    BeantwoordenVerwijderen

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport