Deze site verhuist naar www.hoopinie.nl. De artikelen op die site zullen langer zijn, met méér mening en hopelijk méér discussie. Verhuis met me mee, laat weten wat je van de nieuwe site vindt. Vrijdag gaat, als het goed is, het eerste artikel online.

Groeten,

Tiel van den Heuvel



Doorzoek deze site
Aangepast zoeken

zaterdag 29 november 2008

[ NCAA ] Het BCS-systeem

Het reguliere seizoen van het college football is bijna afgelopen. Voor veel universiteiten staat vanavond de laatste wedstrijd op het programma. Na deze wedstrijden is het tijd voor de zogenaamde bowl-wedstrijden, de play-offs van het college football.

DOOR CHRIS VAN DIJK

Ik ben het college football dit seizoen pas voor het eerst echt gaan volgen. In het verleden wel wat artikelen over het seizoen gelezen en door de vele blowouts en het controversiële BCS-systeem trok het me niet echt. In Europa volg ik het jeugdvoetbal ook niet, dus waarom zou ik dan wel naar Amerikaanse collegewedstrijden kijken?

Maar ook ik ben bekeerd. Ik ben een paar keer tijdens ‘March Madness’ in de Verenigde Staten geweest en dan blijkt dat collegesport ook heel leuk kan zijn. Dus dit seizoen ook het college football opgepakt en gelukkig deed mijn team het vanaf het begin goed. Tijdens mijn laatste bezoek aan de VS een week in Texas geweest en onder meer het stadion van de Longhorns bezocht. De aanwezigheid van DJ Augustin en Kevin Durant in het basketbalteam zorgde er voor dat dit mijn favoriete Amerikaanse college werd.

De Longhorns hebben een goed football-seizoen achter de rug. Wonnen op neutraal terrein van Oklahoma, op dat moment gezien als het beste team van de Verenigde Staten. Kwamen zelf op nummer één te staan en verloren ongelukkig door een touchdown in de laatste seconde bij Texas State. Oklahoma won weer van Texas State en zo staan deze drie rivalen bovenaan in hun divisie.

Dit is natuurlijk een mooi einde van het seizoen, mits er een goed play-off systeem zou zijn. En dat ontbreekt nu juist in het college football. Geen December Madness met een x-aantal teams, maar een ingewikkeld systeem waarbij slechts de twee beste ploegen om het kampioenschap mogen spelen. Zoals gezegd is dit het eerste seizoen pas dat ik het volg, maar als ik het goed begrepen heb zijn er nog vier andere ‘bowl-wedstrijden’, maar deze zijn minder belangrijk dat de national championship game. Hiervoor zijn vier wild-cards beschikbaar omdat de divisiewinnaars van de zes grootste conferences zeker zijn van deelname. Een van de wildcards zal naar de nummer twee van de divisie van Texas, de Big 12 South, gaan.

Het lijkt logisch dat één van de teams uit de divisie van Texas naar de finale om het nationale kampioenschap gaat, maar de controversie zit in welke ploeg er gaat. Texas won donderdag al en eindigt het seizoen met maar één nederlaag. Oklahoma en Texas Tech moeten vanavond/vannacht nog spelen, dus afwachten is wat er hier gebeurt. Eindigen de drie ploegen gelijk dan is de verwachting dat het mysterieuze selectiesysteem zal bepalen welk team het sterkste is en dat dit voor Oklahoma zal kiezen, Texas zal dan tweede worden en Texas Tech derde. Jammer als Texas-fan, zeker omdat het de enige ploeg is die van Oklahoma heeft gewonnen en ook als enige van de drie geen thuiswedstrijd heeft gehad in de onderlinge ontmoetingen.

Nu kan deze volgorde nog veranderen als Oklahoma of Texas Tech vanavond/vannacht verliest. Het meest logische zou zijn als Texas fan te hopen dat Oklahoma verliest. Want verliest de nummer één, dan wordt de nummer twee de nieuwe nummer één. Toch? Maar helaas werkt het niet zo. Door het onderlinge resultaat zou Texas Tech dan de divisie winnen. Dus als Oklahoma wint speelt Texas Tech niet in een bowl-wedstrijd omdat het derde in de divisie wordt en als Oklahoma verliest winnen ze de divisie en maken ze kans op de nationale titel. Texas (de nummer twee) wint dus de divisie weer alleen als Texas Tech (nummer drie) verliest.

Het is een onderwerp waar veel over gesproken wordt en heel veel kritiek op is. En toch slagen die Amerikanen er niet in om met een geloofwaardiger en betrouwbaarder play-off systeem te komen. Gelukkig gaat er volgend jaar veel in het land veranderen. Misschien dat Barack Obama nog wat tijd heeft om niet alleen de financiële crisis en de oorlog in Irak op te lossen, maar kan hij ook zorgen voor een goed BCS-systeem zorgen. Het zou het college football een stuk leuker maken om te volgen. Voor dit seizoen komt het natuurlijk allemaal te laat. Dus nu maar hopen dat Baylor de Longhorns kan helpen door vanavond bij Texas Tech te winnen.

1 opmerking:

  1. Zonder nou de bodem uit je dromen te willen zagen, een volledge playoff zit er nog lang niet in, wat Obama ook beweert dat hij gaat aanpakken.

    ESPN/ABC heeft pas de tv rechten voor de BCS bowls t/m 2014 gekocht, en die zullen echt niet toelaten dat er aan de waarde van hun investering gemorreld wordt. En die waarde hangt direct samen met het huidige BCS systeem, wat garandeert dat die bowls de interessantste matchups kunnen pakken.

    De grote scholen (of in elk geval degenen die het daar voor het zeggen hebben) is er ook weinig aan gelegen om het systeem te veranderen. De 6 grootste (rijkste)conferences zijn gegarandeerd van een dikke som geld aan het eind van elk seizoen, omdat een bowl uitbetaalt aan het team dat erin speelt EN aan de conference waar dat team in zit (wat weer onder de scholen verdeelt wordt). Dan is het wel handig als je, zoals nu, de garantie hebt dat minstens 1 team in je conference in de BCS bowls speelt. Met de huidige stand van zaken zouden dit jaar de Big East en de ACC deze dollars mislopen.

    Persoonlijk heb ik niet zo heel veel behoefte aan een playoff. Een wedstrijd tussen twee titelkandidaten uit verschillende conferences, zoals USC-Ohio State (gespeeld in de eerste weken van dit seizoen) was interessant voor iedereen, omdat de verliezer direct beduidend minder kans zou gaan maken om uiteindelijk voor de nationale titel te spelen. Voer je playoffs in, dan degradeer je een wedstijd met teams van dit kaliber tot een oefenpot ter voorbereiding voor de wedstrijden binnen de eigen conference. In dat geval zou het niet meer uitmaken of je buiten je conference elke wedstrijd met 70-0 verliest, zolang je je conference wint doe je mee om de nationale titel.

    Kort samengevat in een veel gehoorde uitspraak: the regular season IS the playoffs

    BeantwoordenVerwijderen

Wij zijn benieuwd naar je reactie! Wat vind je van de artikelen, van de site? Wat is er goed, maar vooral: Wat kan er beter?

Team AmerikaanseTopsport